Promjene dodjele stipendija Grada Zadra koje je trebao regulirati Pravilnik kojeg su predložile gradske vlasti, povukao je gradonačelnik Branko Dukić zbog amandmana vijećnika.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća usvojen je amandman vijećnika Akcije mladih, zbog čega je Dukić tražio povlačanje prijedloga Pravilnika o stipendiranju kojim su planirane promjene dosadašnjeg modela stipendiranja.

Naime, Prijedlogom bi se stipendije dodjeljivale za jednu godinu na način kao što ih dodjeljuje ministarstvo. Taj model podrazumijeva raspisivanje natječaje svake godine, što se razlikuje od dosadašnjeg modela u kojem su studenti koji su jednom ostvarili pravo na stipendiju zadržavali pravo na istu svo vrijeme svog redovnog studiranja bez ponovnog prijavljivanja na natječaj.

Drugom izmjenom stipendije bi postale nepovratne osim u iznimnim slučajevima kao kad bi korisnik koristio pravo neke druge stipendije, ako bi dao netočne podatke u postupku zaključivanja ugovora ili ako je pravomoćno osuđen za neko kazneno djelo.

- Mi sada imamo 199 postojećih korisnika i slijedom prošlogodišnjeg dogovora o većem broju i većem iznosu stipendija imali bismo 145 novih. Za sljedeći proračun to znači 350 stipendija, toliko bi ih Grad godišnje dodjeljivao, objasnio je pročelnik Odjela za odgoj i školstvo, Joso Nekić.

Roko Tadin, vijećnik Akcije mladih, iznio je amandman koji su uložili na ovaj Prijedlog.

- Dodali bismo dvije stavke. Jedna se veže uz iznos stipendije, naime ona se ovim amandmanom veže za prosječnu neto plaću koju računa zavod za statistiku, a iznos može biti 10% i 15% za učeničke i studentske stipendije, time bi se osigurao kontinuirani rast stipendija kroz godinu kako i prosječna neto plaća raste.

- Drugo, da broj stipendija ne može biti niži nego godinu prije toga, da ne izbjegnemo politiziranje ako se poveća iznos stipendija, da se onda smanji njihov broj. Ovom će politikom broj i iznos stipendija rasti iz godine u godinu, objasnio je Tadin.

Pročelnik Nekić utvrdio je da je Pravilnik opći akt u koji nije dobro stavljati pojedinačne iznose.

- Taj amandman nije dobro postavljen, mi ne znamo koji bi to bio prosjek, cijele godine, jednog mjeseca itd. Znate da imamo pragove oko stipendije, 91 euro za one koji studiraju u mjestu studiranju, a 146 eura za neke koji su u deficitarnim zanimanjima, to vaš amandman ne uzima u obzir. S ovim utječemo i na sve postojeće ugovore trenutno, mi nemamo u proračunu sredstva. Jedino ispravno je po meni da se to napravi prilikom donošenja proračuna i da se ide od sljedeće akademske godine. Ovaj prijedlog pravilnika je prošao javno savjetovanje i nismo imali niti jednu primjedbu, ustvrdio je Nekić.

Gradonačelnik Branko Dukić nije ostavio mjesta za daljnju raspravu rekavši da će povući točku ukoliko se izglasa amandman.

- Pravilnik je općenit, a ako stavimo iznose, ugrožavamo proračun, ako glasate za amandmane, mi ćemo povući točku.

Amandman je prihvaćen, točka je povučena, zaključio je Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća.