Županijska vijećnica Akcije mladih Petra Žitko uključila se u akciju objave računa prezentacije Turističke zajednice grada Zadra u New Yorku, pa je tako spornom našla cijenu kovača koji se tamo servirao gostima. Navela je i kako delegacija nije imala 12 nego 13 osoba, jer je u njoj bio i zadarski novinar Mario Vuksan. On je ranije pisao kako je trebao ići u New York ali ga je bolest u tome spriječila.

- Ne trebaš biti genije da bi već na račun avio karata skužio da postoji i 13. putnik Mario Vuksan, a u službenim dopisima TZ prije putovanja jasno je rečeno da "delegacija broji 12 osoba". Isti taj Mario je i plaćen 500 eura za neke medijske tekstove koje nitko nije vidio kao i 500 eura za organizaciju prezentacijskog eventa itd. Po svemu čemu čovjek je zaposlenik TZ.

Nadalje, ova sramotna "delegacija" koja se preko bare išla predstaviti sa domaćim namirnicama zadarskog kraja kupila je 17,2 kg kovača (riba) po cijeni od 1.166,38 EURA (68 EURA/kg). Gospodo, govorimo o kupnji ribe od uvoznika ribe Marikomerc doo. U njihovim ribarnicama fileti kovača se prodaju po cijeni od 12,5 eura/kg. Znači, ni manje ni više nego su istu ribu kupili po 5,5 x većoj cijeni od redovne. Al tu nije kraj, te kovače je logično trebalo i poslati u Ameriku. I poslani su po cijeni od 5.167,91 eura Odabrana ekipa je tako žderala na naš račun 17,2 kg uvoznih kovača po cijeni od 6.334,29 eura. Ako i nisu uvozni, cijena je izuzetno sumnjivo previsoka jer svi koji imalo znaju cijene riba znaju da se kovač prodaje do max 40 EURA/kg i to friški od naših ribara.

Ovo je igranje sa zdravim razumom svih građana. Nadam se da će im svima presjesti večera, poručila je Žitko.

Na istu temu očitovao se i vijećnik SDP-a Daniel Radeta.

- Pred sam put u New York, Bianco Dukich poslao je svog najboljeg prijatelja u nabavku namirnica. Dao mu je uputu kako svih 12 apostola vole oboritu ribu vrhunske kvalitete i kako riba mora biti friška kao da je živa. I tako njegov najbolji prijatelj ode u Marikomerca i kupi 17,2 kg kovača za 1.166,78 €.

Ali kako frend i nije baš puno pametan i kako je ovo "friška" shvatio doslovno, najbolji prijatelj Binaca Dukicha nakon limuzine, organizira i privatni transfer za kovače, ali valjda žive, jer kako dugačije objasniti cijenu. Izvadi im vize, kupi avionsku kartu i pošalje ih direktno u New York za samo 5.167,91€.

No uzaludan je trud bio najboljeg prijatelja jer se ribarnica nalazi svega 6 minuta udaljenosti od restorana Delmonicos, koja u ponudi ima kovače / eng. John Dory, St Pierre or Peters fish.

Al ajde, imao je frend i većih promašaja. Jednom ga je Bianco poslao da organizira koncert. Pokrili su Zadrani i koncert, platit će i tih 5-6 tisuća eura za kovače, piše Radeta.