Afrička svinjska kuga (ASK) trenutno je bez presedana i glavno pitanje zdravlja životinja s kojim se svijet ikada suočio, pojavila se kako smo doznali na Bokanjcu.

 
Na pitanje Državnom inspektoratu pri kojem je u tom postupku najvažnija veterinarska inspekcija, nakon šest sati čekanja odgovora na pitanje gdje se pojavila i što se poduzelo, uputili su nas na da se s upitom obratimo „Nacionalnom kriznom stožeru za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge na području RH pri Ministarstvu poljoprivrede. Jer samo su oni nadležni za informiranje i komunikaciju s javnosti te predstavnicima javnog informiranja. .

Nema veze što postoji i lokalni stožer koji će u srijedu održati sastanak zbog određivanja zaraženih zona zbog izbijanja Afričke svinjske kuge na području Zadarske županije.

U tom su stožeru predstavnici Službe lovstva, Uprave za veterinarstvo, Državnog inspektorata, Zadarske županije, Lovačkog saveza Zadarske županije. Tema njihovog sastanka je „Mjere kontrole i aktivnosti usmjerene na suzbijanje afričke svinjske kuge" namijenjen lovoovlaštenicima na području Zadarske županije.

Odnosi se to na divlje svinje za što su javno objavljena pravila na web stranici veterinarstvo kao što je ovo:

"S obzirom na važnost pretraživanja na ASK svake uginule divlje svinje, za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje koja rezultira pronalaskom i laboratorijskim pretraživanjem lešine, fizička osoba ima pravo na nagradu u iznosu od 100 kuna."

Koliko na području Zadarske županije ima svinja u uzgoju, to je pitanje na koje nam istina, mogu odgovoriti u službi resornog ministarstva. Ono što sigurno nitko ne zna  je odgovor na pitanje koliko je zaraženih divljih svinja.  

Jedino što se  pouzdano zna je politička poruka:  "Sprječavanje, kontrola i iskorjenjivanje ASK pitanje je visokog prioriteta za Europsku uniju (EU) jer predstavlja ozbiljan rizik za važan sektor svinjogojstva, populaciju divljih svinja i okoliša."

I zato je ta pojava na zadarskom području pod zaštitom centralizirane politike.