Agencija za razvoj Zadarske županije uputila je reagiranje na izjave vijećnika Jure Zubčića izrečene na posljednjoj sjednici Županijske skupštine.

- Sukladno čl. 56. Zakona o medijima, a u cilju istinitog i cjelovitog informiranja javnosti želimo iznijeti odgovor na članak koji je pod naslovom „Zubčić: Sabolić glasala za razdvajanje Narodnog muzeja a onda postala v.d. ravnateljica" objavljen 22. rujna 2023. godine u Vašem mediju.

Dio članka je izjava vijećnika u Županijskoj skupštini Zadarske županije gospodina Jure Zubčića u kojoj navodi kako „Razvojna agencija Zadarske županije i inače priprema loše materijale, a u izvješću o razvoju županije navodi kako je broj liječnika medicine 175,63 pa me zanima tko to može broj ljudi izraziti decimalnim brojem." Navedena brojka 175,63, tj. pokazatelj gustoće, odnosi se na prosjek broja liječnika i zdravstvenih djelatnika na 10.000 stanovnika, dakle riječ je prosjeku i navedeno je kao takav podatak.

Dalje u izjavi vijećnik Zubčić navodi: „Tu je i podatak da je udio stanovnika priključenih na vodoopskrbu pao s 92 na 87 posto. Istovremeno Vodovod kaže da je povećan broj priključaka, podaci kažu da imamo pad broja stanovnika. Tu imamo problema s elementarnom matematičkom logikom."

Podsjećamo kako Vodovod Zadar nije jedini pružatelj vodoopskrbe u Zadarskoj županiji. Navedeni podatak se odnosi na sve pružatelje vodoopskrbe u Zadarskoj županiji, a ne isključivo za Vodovod Zadar. Javna vodoopskrba na području Zadarske županije u nadležnosti je šest komunalnih društava sa sjedištima u Zadru, Biogradu, Benkovcu, Gračacu, Pagu i Povljani. Postoji još sedam komunalnih poduzeća koja se bave distribucijom vode sa sjedištima u naseljima Kukljica, Preko, Kali, Sali, Pašman, Tkon i Vir, ali su gotovo sva orijentirana na prihvat vode iz većih vodoopskrbnih sustava.

Kad se broj stanovnika mijenja neproporcionalno s brojem priključaka, dolazi do razlike u postotku u odnosu na početno stanje odnosa između ta dva broja. Do toga dovodi više faktora, kao što su promjena broja priključenih kućanstava, promjena broja stanovnika u područjima s razvijenom vodovodnom infrastrukturom i promjena broja stanovnika u područjima bez razvijene vodoopskrbne infrastrukture, navodi se u priopćenju što ga potpisuje ravnateljica ZADRA NOVE Marina Dujmović Vuković.