Osim problema roditelja koji nemaju kod koga upisati djecu nakon što pedijatrijska ambulanta dr  Martine Mikecin više nema ugovor s HZZO-om, prošlog tjedna nije bilo većih promjena u primarnoj pedijatrijskoj zaštiti u Zadru.

Ali one su na vidiku. Dr. Tereza Tičić Rokov u svojoj ambulanti na Bilom brigu dočekala je natječaj HZZO-a za popunu jednog mjesta u primarnoj pedijatrijskoj mreži u Zadru. To znači da će njezini pacijenti uskoro opet biti upisani preko HZZO-a kao što je to bilo dok ona nije napustila Dom zdravlja.
Sve su oči uprtu u jedinu pedijatricu Doma zdravlja koja bi trebala preuzeti pacijente i ambulantu dr. Nevene Švorinić. Iako u utorak polaže specijalistički ispit iz pedijatrije, teško da će dr. Antonija Šitum Bušić preko noći riješiti problem djece bez pedijatrijske zaštite.

Ali zato je na vidiku novo kadrovsko pojačanje primarnoj pedijatrijskoj zaštiti koje dolazi iz zadarske bolnice. U ambulantu dr. Ivice Glavan doznajemo kako stiže njegova kolegica Iva Šokota Mihaljević, dr. med. liječnik specijalist pedijatrije, subspecijalist neonatologije.

Ona je voditeljica Odjel neonatologije koji skrbi za novorođenčad od rođenja do otpusta.

Rad u ambulanti ne može se mjeriti s onim na bolničkom odjelu uz dežurstva i pratnju novorođenih u kliničke centre što još i dalje radi dr. Linda Pavić koja je ostala raditi do kraja ove godine te odlazi u mirovinu.

Deficit liječnika pedijatrije sad će se iz primarne prebaciti na bolnički sustav u Zadru.

Nije naodmet podsjetiti kako se za dva mjesta specijalizacije iz pedijatrije u zadarskoj bolnici nitko nije javio te da je posljednji specijalizant prekinuo ugovor nakon šest mjeseci jer  su ga "zarobili" na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu.