Iz Grada Zadra koji već više od 20 godina priprema poslovnu zonu Crno, trljaju ruke nad zaradom od 7,1 milijuna eura ako proda parcele ukupne površine od 25 hektara.

Utvrđena je početna cijeni od 29,48 EUR za m2, za koju je elaborat o procjeni vrijednosti zemljišta naručio Grad Zadar.

Međutim, u Odjelu za gospodarstvo još nisu dali na e-savjetovanje odluku o  modelu upravljanja poslovnom zonom (prodaja zemljišta, pravo građenja, zakup...). Za razliku od Odjela za komunalne djelatnosti koji je to napravio s odlukom o smanjenu komunalne naknade kao poticajne mjere.

Kroz zonu Crno, kako smo odavno napisali prolazi prava autocesta i urbanistički pristup je na visokoj razini, ali još nije zatražen tehnički pregled da bi se dobila uporabna dozvola.

- Moramo provući elektro-kablove iz obližnje 110kW trafostanice u Bibinjama što bi nam trebalo biti dovoljno za korisnike u prvoj fazi. Za širenje poslovne zone, morat će se izgraditi vlastita trafostanica, kazao je Ivica Katić koji pri Inovativnom Zadru vodi taj projekt.

Preko njih se od ožujka provodi i anketa za potencijalne stanare zone Crno. Došlo se do brojke od 45 onih koji su iskazali interes za jednu od parcela planiranih u površini od 2.500 do do 5.000 m2.

Među njima, nitko od poznatih proizvođača i poduzetnika kakvi su već nastanjeni u poslovnim zonama općine Poličnik i Bibinje.

Za dan općine Poličnik pohvalili su se Vagner servisom, a Bibinjci s Krekić Avangardom. On je novac zaradio u Zadru od EU poslova a uložio ga u Bibinje. Investicija u veliki prodajni centar iznosi 34 milijuna kuna od čega je 7,5 milijuna kuna Krekić dobio EU poticaj.