Poznati Zadranin, dipl. inženjer geodezije Alen Petanim objavio je na Facebook stranici Trn u oku Zadar fotografiju i komentar s činjenicama.

"Nova zgrada u Put Kotlara. Parcela ima oko 3000 m2, što znači da bi prema UPU trebala imati oko 600 m2 zelenih površina (20%). Pratim i vidim da je sve betonirano i asfaltirano i da ima par zelenih otočića ukupne površine manje od 150 m2. Ako je zgrada napravljena prema dozvoli, tko je izdao dozvolu koja nije u skladu s uvjetima, a ako je izvođač sam to napravio, ne smije mu se izdati uporabna dozvola. Građevinska inspekcija tu ima posla.

Bitno je sve betonirati, a kako ćemo živjeti bez stabala na +40, to nije bitno", napisao je Petani koji se bavi i malokologijom.

Po njemu je novootkriveni morski puž iz porodice Cheritiopsidae dobio ime Cerithiopsis petanii.

Petani, kojem je stalo do prirode, upozorava kako ju je sve više prekriva asfalt. Zelene površine nestaju pod bagerima. Tako je i u ovom slučaju što dokazuje 3D projekcija iz teksta objavljenog na našem portalu.  Prošlog proljeća najavljena je gradnja te zgrade sa 48 stanova koja je napravljena velikom brzinom za tržište nekretnina. Investitor je Izgradnja Domašinec, obiteljsko građevinsko poduzeće iz Međimurja, prema projektu Josipa Čavića.

Dva parkirna mjesta po stanu, što je također propisano PP, projektant je riješio otvorenim garažama unutar prizemlja zgrade

Osim po arhitekturi kojom se barem malo razlikuje od zgrada gotovo serijskog izgleda, sindrom skupih kvadrata kojim su pojeli zelenilo svima je zajednički. Da li to s 3D projekcijom ucrtano stablo toliko košta i jesu li investitori i arhitekti zaboravili što je najvažniji dio urbanizma? 

Kao i autori novih izmjena Prostornog plana Grada Zadra na koji se čeka skoro tri godine. Taman da se ispišu sve građevinske dozvole prema važećem Prostorom planu koji obavezuje investitora na 20 posto zelenila od građevinske parcele. Najava kako će to u novom Planu biti 30 posto, toliko je zakašnjela da se od šume zgradurina doista neće vidjeti grmići koje vlasnici posade da zamažu oči za tehnički pregled prije uporabne dozvole.