U sklopu Aktualnog sata, SDP-ova vijećnica Irena Dragić problematizirala je pitanje stipendiranja vrhunskih sportaša.

- U gradskom proračunu za zadarska vrhunske sportaše godišnje se za njihove stipendije davalo 50 tisuća eura godišnje na osnovu iznimnim rezultatima na europskoj i svjetskoj sceni. Na e-mail nekih klubova stigla je obavijest da od 1. svibnja Grad neće više isplaćivati stipendije već da se jave Ministarstvu sporta koje je uvelo nacionalne stipendije.

Nacionalna stipendija ne isključuje stipendiju grada, izrijekom piše u zakonu o sportu ali pojedinci su odlučili to ukinuti. U Zadru nema puno vrhunskih sportaša i sada im se ukida sportska stipendija a milijuni se daju za KK Zadar koji uopće ne postiže takve rezultate. Naša je obaveze podupirati amaterski sport i nagrađivati rezultate koje postižu ti sportaši. Kakvu mi poruku šaljemo tim mladim ljudima koji pronose ime Zadra. Tko je i kada donio odluku da se usred proračunske godine ukine stipendiranje vrhunskih sportaša. To je sramota, kazala je SDP-ova vijećnica.

Reakcija gradonačelnika Branka Dukića i pročelnice Dine Bušić pokazala je da o tome pojma nemaju ali i da ih nije briga za rezultate koje postižu zadarski sportaši uglavnom u tzv. vodenim sportovima.

Dukić je mijenjao Pravilnik za Nasmiješeno sunce kako bi njegova kćerka dobila zaslužnu financijsku nagradu za spašavanje na plaži za što je nagrađana i od HTZ-a

Dukić je i priznao da ne zna o čemu se to radi. - Ne znam je li isto pitanje kao pitanje stipendija Milanovićevog sina koji prima više stipendija, politikantski je pokušao poentirati gradonačelnik Zadra i uputio na pročelnicu Bušić.

Ona je najavila je pisani odgovor, kazavši kako se radi o primjeni zakonske regulative koja se provodi preko Sportske zajednice. - Ne smije biti dvostrukog financiranja, s govornice je zagrmila resorna pročelnica. Pri tom je Dina Bušić zanemarila činjenicu kako se, primjerice Glazbene večeri koja ona vodi, financiraju najvećim iznosom iz Gradskog proračuna i manjim dijelom iz Ministarstva kulture.

U rujnu kada je došlo do izmjena zakona o sportu, istaknuto je kako će vrhunske sportaše I, II. i III. kategorije i dalje će moći primati stipendije koje trenutačno primaju, primjerice od jedinica lokalne samouprave. Nacionalna stipendija za vrhunske sportaše I, II. i III. kategorije, uključujući parasportaše i gluhe sportaše, propisala je da svi imaju jednak iznos stipendije (ovisno o kategoriji iznosit će od 1000 do 3000 kuna) koji će im isplaćivati Država.