Vlada je na današnjoj sjednici razriješila župana Božidara Longina dužnosti predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar (LUZ). Na zatvorenom dijelu sjednice novim je predsjednikom imenovan Darko Kasap, pročelnik za graditeljstvo i kadar zadarskog HDZ-a.

Razlog je isti kao u veljači prošle godine kada su Odlukom Vlade, župani Longin i Ivan Anušić razriješeni članstva u Upravnom vijeću Hrvatskih voda zbog izmjena zakona o sprječavanju sukoba interesa. Oni kao dužnosnici nisu primali naknadu ali ne mogu biti ni članovi upravnih vijeća i nadzornih odbora državnih ustanova i poduzeća.

Župan Longin službeno je zatražio razriješenje s mjesta predsjednika UV LUZ-a jer smatra da je završetkom jednog ciklusa pravo vrijeme za to.

- Sretan sam i ponosan na brojne projekte koje smo ostvarili sinergijom državne, regionalne i lokalne vlasti: od putničkog terminala u Gaženici koja je 2019. godine proglašena najboljom kruzreskom lukom godine u svijetu, dvije moderne ribarske luke u Kalima i Gaženici, do proširenja teretnog dijela luke.

Ovaj ciklus završavano uređenjem i rekonstrukcijom zadarske rive što kod svih Zadrana izaziva posebne emocije. Zahvaljujem svima koji su kroz ove godine dali svoj doprinos razvoju Gaženice i Lučke uprave, izjavio je Longin i dodao kako će on sa zadovoljstvom pratiti rast luke Gaženice koja ima ucrtan razvojni put s novim sadržajima.

Smjenom državne vlasti, Vlada je imenovala Božidara Longina 2016. godine kada još nije bio župana za predsjednika Upravnog vijeća LUZ-a a razriješen u trećoj godini drugog predsjedničkog mandata iako je to trebalo biti prije godinu dana.

Longin će ostati upamćen po imenovanju na mjesto ravanatelja LUZ-a Roberta Škifića koji čim je postao dužnosnik napustio to mjesto i otišao u mirovinu nakon što je tek izabran na drugi mandat. Upravno vijeće na čelu s Longinom nakon dva natječaja za ravnatelja je izabralo aktualnog Željka Kneževića.

U Upravnom vijeću LUZ--a ostaju Boris Fantulin iz Ministarstva mora, najdugovječniji Živko Kolega, lučki kapetan Alen Rukavina po obavezi, Marino Buturić i Željko Lončar kao predstavnici Zadarske županije, Mario Pešut ispred Grada Zadra i Rade Fain u ime koncesionara.