Županijski vijećnici upozorili su danas na sve eklatantnije primjere devastacije prostora u Zadarskoj županiji, prozivajući pritom župana Božidara Longina da sa svojim službama služi krupnom kapitalu umjesto javnom interesu.
Jure Zubčić (SDP) podsjetio je na županovu izjavu kako je agresija na obalu sve veća, ali i da je potrebno pomiriti sve interese.

-Odlučili ste se čiji ćete interes zastupati. Imamo interese krupnog kapitala i devastaciju obale i interes građana. Ljoka resort na Ugljanu potpuno je devastirao obalu, sagrađen je zid u moru u Općini Privlaka, sagrađena terasa na otočiću Ošljaku, gdje ste kao gost kad brod nije mogao pristati naručili izvanrednu liniju Jadrolinije, rekao je Zubčić, pitajući što župan misli napraviti u zaustavljanju daljnje devastacije.

Vedrana Mišković ukazala je i na višemjesečno protupravno ponašanje Općine Sveti Filip i Jakov, u kojoj su pokušavali bespravno graditi kafić na plaži Morovićka, kad je zaustavljena na plaži Iza Banja, a kada je i taj pokušaj propao u parku koje je kulturno dobro pokušali su postaviti masivnu čeličnu konstrukciju.

- Načelnik Pelicarić kaže da bi Hrvat trebao živjeti 200 godina da zaradi za svoje potrebe, ako bi radio sve po zakonu. To govori jedan načelnik koji predstavlja javnu vlast? To je načelnik iz stranke koja je na svim razinama vlasti. Kršenje zakona je evidentno i svima dostupno. Degradacija će se nastaviti ako nešto ne napraviti, vi ćete biti odgovorni, upozorila je Mišković.

Župan Longin Pelicarićevu izjavu nije čuo, a Županija nema ovlasti u inspekcijskim poslovima. Ipak, stav je da se može graditi samo tamo gdje su ishođene sve dozvole.

- Dosta se govori o održivom turizmu i očuvanju prostora, imali smo i dosta radionica na lokalnoj i županijskoj razini. Nedavno je izmijenjen i prostorni plan čije bi dopune trebale dodatno zaštititi obalu. Naravno da nemam ovlasti nadzora kao županija, čekamo novi Zakon o pomorskom dobru koji će se donijeti ovih dana, rekao je župan Longin.

Što se tiče gostovanja na Poljsku, tamo je bio na otvaranju međunarodne likovne kolonije, a nikakva specijalna linija nije dolazila po njega, nego je zamolio poznanika da ga odbaci u grad jer mu se žurilo.