Na području PU zadarske u posljednjih tjedan dana dovršena su četiri značajna kriminalističke istraživanja, pri čemu su policijski službenici zaplijenili preko dva kilograma heroina i preko kilogram amfetamina, tzv. speeda. Ova zapljena heroina je najveća u proteklih par godina i radi se o značajnoj količini, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije Ivan Gambiraža, zamjenik načelnika te Željko Pilipović, voditelj službe kriminalističke policije PU zadarske.

 

Voditelj Službe kriminalističke policije, Željko Filipović, izložio je novinarima dostupne rezultate ta dva posljednja kriminalistička istraživanja, no neke pojedinosti su još uvijek predmet istrage.

- Tijekom provođenja koordiniranog i zajedničkog postupanja s policijskim službenicima iz PU primorsko-goranske, 6. lipnja je na autocesti kod Jasenica, zaustavljen automobil slovenskih registracijskih oznaka. Službenici iz Odjela kriminaliteta droga u suradnji s prometnom policijom Zadar, na temelju osnovanih sumnji, u tom vozilu su zaustavili 25- godišnjeg Slovenca, koji je dragovoljno izručio 1 gram kokaina.

S obzirom da je postojala sumnja da u automobilu postoji veća količina, uhićen je i priveden, automobil je prevezen u krug policijske uprave, a službeni policijski pas Gana, nizozemski ovčar, pozitivno je reagirala na prisutnost zabranjenih supstanci. Osumnjičeni je iz vozila, i to iz prenamijenjenog prostora ispod mjenjača, predao četiri vrećice s heroinom te jednu s amfetaminom.

Radilo se o ukupnoj količini droge oko 2.094 grama heroina i oko 1.070 grama amfetamina. Isto tako, od 25-godišnjaka je oduzet i novčani iznos, za koji se opravdano sumnja da je stečen zbog izvršavanja kaznenog djela. Muškarac je predan zatim nadzorniku PU zadarske, a Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru je dostavljena kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Drugi slučaj koji je zanimljiv javnosti je rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodilo više od tri mjeseca, a radi se o privođenju četvorice osumnjičenih, od kojih je oduzeta poveća količina kokaina, heroina te oružja, za koje nije postojala dozvola. Sva četvorica su hrvatski državljani i sve ih se sumnjiči za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.

Naime, za 46-godišnjaka, koji je prvoosumnjičeni, se sumnja da je nabavljao veće količine heroina i kokaina, ne bi li je dalje prodavao. Drogu je skrivao te prosljeđivao dalje trojici ostalih osumnjičenih, a sve to je obuhvaćalo Zadar, zadarsko šire područje te područje Šibenika.

 Jedan od njih, 39-godišnjak, u posljednjih pet mjeseci u najmanje 59 puta, preprodao kokain i heroin i to od 0,5 grama pa do 103,5 grama, koji je nabavljao od gore spomenutog 46-godišnjaka i to na širem području Biograda i Šibenika, dok se 42-godišnjaka sumnjiči da je počinio isto djelo u najmanje tri puta.

U sklopu istraživanja, izvršene su i pretrage domova i drugih prostorija te vozila, koje su koristili osumnjičeni. U domu 46-godišnjaka na benkovačkom području, pronađeno je oko 540 grama kokaina, koji je bio pakiran u pojedinačne PVC vrećice te digitalnu vagu, koja uvijek upućuje na to da se radi o preprodaji nedozvoljenih supstanci. Isto tako, pronađene su dvije lovačke puške te pet komada streljiva (cal. 7.9 mm), za koje osumnjičeni nije imao dozvolu, te novac, za koji se sumnja da potječe od preprodaje.

- Inače, sva četvorica osumnjičenih su od ranije poznata policijskim službenicima, neki zbog srodnih kaznenih djela, a neki zbog djela s elementima nasilja - izjavio je Gambiraža.  Po dovršetku istraživanja, sva četvorica su predana pritvorskom nadzorniku PU zadarske. Zbog Omogućavanja trošenja droga odnosi se kaznena prijava 39-godišnjaku, a protiv 46-godišnjaka je podnesen i optužni prijedlog zbog nabave i posjedovanja oružja, odnosno ilegalnog streljiva.

Ova dva kriminalistička istraživanja, koja su bila u centru pozornosti na konferenciji, su iznimno važna te su rezultat dobro organizirane suradnje policijskih službenika.

Voditelj službe, Željko Filipović, zahvalio je svim policijskim službenicima koji su sudjelovali u provođenju kriminalističkog istraživanja, jer bez njihova predana truda, koncentracije i pomnog praćenja, ovako velike zapljene ne bi bilo. Isto tako, ovo je poveća zapljena heroina, kakvu policijski službenici nisu imali u posljednjih par godina. 

- Sva droga dolazi iz Hrvatske. - dodao je Gambiraža na kraju.