Davno je bila jesen 2022. godine kada su na ponovljen natječaj Grada Zadra dobiveni zakupci za dva od tri namjenska poslovna prostora u prizemlju Providurove palače. Komercijalni sadržaji, međutim, neće ovo ljeto biti otvoreni prvenstveno zato što zakupci trebaju imati suglasnost konzervatora na projekt uređenja ali i na ovlaštene izvođače redova.

Jedan od prostora iznajmljen je na prvom natječaju u travnju i dobila ga je Groficad.do.o. za tri puta veći iznos ponude od početnih 7 eura. Na tom natječaju licitiran je samo taj prostor za prodaju suvenira i knjižaru po cijeni od 22,30 eura po metru kvadratnom. Grad je na ponovljenom natječaju u listopadu, kada su promijenili uvjete, dobio zakupce za slastičarnu i kavanu.

Ponuda od 22,58 EUR/m2, zadarskog Bridge d.o.o. u vlasništvu Marka Sokača prošla je za prostor od 30 kvadrata namijenjen slastičarni. Zakup u istom roku od pet godina za kavanu u prostoru od 82 kvadrata dobio je Dubravko Marušić, vlasnik obrta Factory s ponudom od 22 eura po kvadratu.

Iako je prošlo više od pola godine, prostori u "roh bau" su još uvijek u istom stanju i nema nikakvog izgleda da će se uskoro početi uređivati. A kada se i otvore, pitanje je kako će dva ugostiteljska objekta dobiti terasu na Poljani Šime Budinića s obzirom da su gradske vlasti najavile moratorij na daljnji zakup javne površine. Predlaže se da to bude od 1. siječnja 2024., Hoće li zakupci iz Providurove uletjeti u posljednji vlak i sklopiti ugovori na najam javne površine najdulje na tri godine, ovisit će ipak o gradskoj vlasti.

Ni Grad Zadar kao vlasnik te povijesne građevine koja ima status kulturnog dobra nije uspio ni prstom mrdnuti na uređenju kafeterije uz ogranak gradske knjižnice koja bi imala slobodnu terasu u malom atriju. Na natječaj za opremanje Providurove palače nitko nije pokazao interes za taj dio posla.

Ponovni natječaj za isključivo obrtničke radove u tom prostoru ponovno nije objavljen. Prostor zjapi prazan, a pitanje je kada se jednog dana uredi o trošku Grada kako će funkcionirati. Vjerojatno će se dati u zakup već uređen prostor za razliku od ova tri u prizemlju Providurove palače.

Možda bi bilo poželjno zasaditi stabla da stvore hlad na kamenu uz Providurovu umjesto sunconarana koji će pojesti prostor i pročelje zgrade Taman dok se otvore novi sadržaji iz Providurove i riješi problem zelenila koje je sasječeno na poljani Šime Budnića. I to pod konzervatorskim motom da zaklanjaju fasadu crkve sv. Šime koja je takvom stanju da bi se trebalo sasvim ozeleniti kao i os  Decumanus Maximus prema Gospi od zdravlja.