Danas su u Zadar Cruise Port - Putničku luku Gaženica uplovila dva broda s gotovo 4.000 putnika i 1.800 članova posade. Osim ova dva broda, na vezu na Poluotoku je bio i treći brod, ultra luksuzni Silver Spirit od Silversea Cruises.

Prvi je u Gaženicu uplovio brod Azura, kompanije P&O, na vez 11 sa 2.874 britanskih putnika i 1.156 članova posade. Brod je stigao iz Dubrovnika, a u 18h polazi za Trst. Brod je, nakon intenzivnih razgovora GPH/ ZIPO-a i P&O, od prošle godine redovit gost u Zadru. Do kraja godine pristat će još četiri puta, te bi ove godine trebao ukupno dovesti 18.000 putnika.

Drugi brod Borealis stigao je iz Venecije u 8 sati. Riječ je o brodu kompanije Fred Olsen Cruise Lines, sa 936 britanskih gostiju i 616 članova posade.
- Ovaj brod je po prvi puta pristao u Zadru i prema prvim informacijama, i destinacija i putnički terminal su ostavili odličan dojam na goste, kaže direktorica ZIPO-a Rebeka V. Pevec.

Brod također ostaje do 18 sati kada odlazi za Split. Brod ima dužinu od 238m, širinu 32m i može positići brzinu od 25 čvorova. Izgrađen je 1997. pod imenom Rotterdam i do 2020. godine plovio je u floti Holland America Line. Od 2020. pripada floti kompanije Fred. Olsen Cruise Line, koja osim ovog ima još dva broda, Balmoral i Bolette. Bolette je već bio u Zadru prošle godine i ponovo će uploviti krajem rujna.

Oba današnja broda imajla su organizirane izlete na Poluotok i do uobičajenih obližnjih destinacija - Nin, Pag, NP Krka, PP Vransko Jezero, Šibenik i NP Paklenica.