Natura Jadera, javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije, u suradnji sa Srednjom školom Gračac organizirala je akciju čisćenja uvale Sakarun.

- Prikupljeno je oko 6 m3 otpada, mahom plastičnoga jer je uslijed izloženosti jakom jugu uvala Sakarun podložna nakupljanju morskih naplavina, kaže nam Zoran Božić, glavni čuvar prirode pod čijim nadzorom je provedena ekološka akcija.

Uvala Sakarun nalazi se u okruženju dugootočkih mjesta Veli rat, Verunić, Soline i Božava. Svoju reputaciju stekla je bjelinom pijeska i čistoćom mora, a okružena je borovom šumom koja ljeti pruža dobrodošlu hladovinu. Duga je oko 300 metara, more je plitko te čak ni na udaljenosti od 250 metara ne prelazi 3,5 metra dubine. Prostor za kupanje iznimno velik i plitak, pogodan čak i za malu djecu te je popularna unatoč svojoj udaljenosti od kopna.

Taj pritisak može biti i negativan zbog ostavljene plastike, ali i one koja zbog morskih struja dolazi iz različitih dijelova Jadrana, čak iz Albanije.

Cilj Natura-Jadere koja upravlja ovim područjem je Sakarun bez plastike, a kako bi se to ostvarilo pokrenut je i projekt sufinanciran iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ustanova je prošle godine provela dvije edukativne radionice. „Jačanje kapaciteta koncesionara za osnivanje „plastic free" zone u uvali Sakarun" bila je namijenjena koncesionarima, a druga „Kako do zajednice bez plastike" domaćim i stranim posjetiteljima svih generacija. Održalo ih je Društvo istraživača mora - 20000 milja, koje je za tu prigodu pripremilo razne edukativne materijale usmjerene k podizanju svijesti svih korisnika na plaži o štetnosti plastike, posebice one jednokratne, za ljude i ekosustav.

Ravnatelj Nature Jadere Damir Perić naglašava kako je važno osvještavati mlade ljude o važnosti zaštite prirode i okoliša te je izrazito zadovoljan dugogodišnjom suradnjom između Srednje škole Gračac i javne ustanove.