U petak, 26. svibnja, na Forumu u 10 sati je okupljanje sudionika, koji će u 11 sati krenuti na 5. zadarski MS đir. Riječ je o projektu, kojim Društvo multiple skleroze Zadarske županije, povodom svjetskog dana MS-a, koji pada na 30. svibnja, želi osvijestiti javnost o sve većem broju oboljelih od ove „bolesti s tisuću lica". Đir će „pasti" od Foruma, preko šetnice do Pozdrava suncu. Jedan od slogana je i Ja sam više od MS-a, kojim se želi ukazati na čitav spektar simptoma, koje ova bolest donosi i time oboljelima predstavlja izazov u životu.

Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije osnovano je 2004. godine radi unapređenja liječenja, istraživanja, rehabilitacije i zaštite osoba oboljelih od MS i srodnih bolesti, koja okuplja svoje članove na području cijele Zadarske županije. Glavni ciljevi Društva su okupljanje oboljelih od MS Zadarske županije, promicanje njihovih prava i pružanje socijalnih usluga u korist neovisnosti življenja. Jedna od važnih aktivnosti Društva je pronalaženje mogućnosti za pružanje potpore i pomoći članovima s najtežim stupnjem invaliditeta u aktivnostima svakodnevnog življenja.

Naime, multipla skleroza je kronična bolest, koja se ubraja u autoimune bolesti, tj. bolesti kod kojih dolazi do neodgovarajuće reakcije imunosnog sustava na određene sastavnice vlastita tijela. MS se javlja kada imunosni sustav greškom napada zaštitni i potporni sloj koji obavija živčane stanice (mijelinsku ovojnicu) u mozgu, kralježničnoj moždini i vidnim živcima, te tako uzrokuje upalu i dovodi do oštećenja. To oštećenje može izazvati niz različitih simptoma, uključujući mišićnu slabost, umor i poteškoće s vidom, te u konačnici može dovesti do onesposobljenosti. Kod većine oboljelih prvi se simptomi javljaju između 18. i 50. godine života, zbog čega je ova bolest vodeći uzrok onesposobljenosti, koja nije posljedica traume u mlađih odraslih osoba. Od nje, prema procjenama boluje oko 2,5 milijuna ljudi diljem svijeta, a u Hrvatskoj više od 6500 osoba te za nju trenutno ne postoji lijek.

Mnogo je nevidljivih simptoma, koji itekako otežavaju svakodnevnicu, a predstavljaju opterećenje na fizičko, ali i psihičko zdravlje. Važno je unijeti promjene, ne bi li se popravila kvaliteta života, i to one u vidu promjene prehrane, fizičke aktivnosti i rada na mentalnom zdravlju. Pojedinci se često suočavaju sa stigmom ove bolesti, što ih može demotivirati po pitanju privatnog i poslovnog života. Mnogo je nepoznanica vezano uz ovo stanje i valja informirati javnost, ne bi li se pomoglo oboljelima da lakše prihvate svoje „novo ja".

Također, više informacija o projektima i smjernice za oboljele na razini RH mogu se pronaći na stranicama Saveza društva multiple skleroze Hrvatske te na stranicama MS Tim Hrvatske, na kojoj se može preuzeti i mobilna aplikacija za oboljele.