Nakon jagoda koje su svojom cijenom i epitetom domaće pretvorene u novinsku aferu, na tom je putu i trešnja. Ona je jutros na maloj pijaci Relje doživjela svoj zvjezdani uzlet. Domaća se standardno prodavala po 7 eura za kilogram, a ona za 9 eura, uvezene je iz Španjolske.

Cijena trešenje pala je nakon dva sata na 4 eura po kilogramu, dok su se na gradskoj tržnici prodavale za 5 ili 6 eura. Na pitanje odakle su, svi viču domaće su.

Jagode još uvijek drže svojih 3 eura za pola kilograma. Marelice su uvezene i cijena im nije ispod 5 eura. Tzv. zimsko voće ustalilo se tako što se kilo naranče prodaje za 2 eura, limun za 2,50. Jabuke variraju ovisno o sorti, 1,30 do 1,90, a kruške su od 2,70 do 3.

Iz najbojatije ponude proljetnog povrća, cijenom odskače mahuna, odnosno fažolet za 7 eura za kilogram. Očišćeni bob je 5 eura, dok onaj neočišćeni, za koji će se morati ipak malo potruditi, stoji 2 eura. Mladi luk i kaul drže cijenu od 3 eura, a blitva se  može naći za nekih 2,70 do 3 eura. Slično je i s tikvicama. Može se naći poneka artičoka i to po cijeni od 0,70 eura za komad. Pomidore su domaće i za njih ćete izdvojiti 3 eura, a za krastavce 2 eura. Paprika je naznačena kao domaća i cijena je 3 eura, a mrkva varira od 2 eura do 3.

Mladi krumpir je ove godine lošiji, rekli su neki prodavači, a cijene se kreću od 1,30 do 1,80. 

 - Radimo u blatu, bilo je krupe i uništila je dosta ljudima, ali vlaga je problem. Krumpir se nije dao spasiti,  podijelio je svoje viđenje jedan od proizvođača s Relje.

Lani je taj isti mladi krumpir prodavan za 10 kuna po kilogramu, ali euri su doveli do povećanja ponude na pijaci, bila ona domaća ili uvozna, a kamoli ona koja se tek preprodaje.  

- Gledajte, mislim da je sve to isto kao i prošle godine, samo što euro zvuči malo zastrašujuće. Zapravo je problem u tome što se kod nekih euro „čupka" iz ušteđevine, za razliku od kuna nekad. A kupuju se auti, a nema se što uliti unutra! I nitko ne želi radit, nama ljudi iz sela dolaze kupovat pa se žale! Smješno, kazao je jedan od onih koji prodaje svojih ruku djelo, pokazujući dlanove od rada u polju.