Ivan Matić, jedini glas Obrovca i okolice, neko vrijeme se neće čuti u županijskoj skupštini. Vijećnika MOST-a u skupštini Zadarske županije zamijenit će Željana Popić na polovici drugog mandata.

- Kao učiteljica razredne nastave i ona će imati o čemu raspravljati. Lista ima 40 članova, ja se malo odmaram. Neka se i drugi pokažu kao županijski vijećnici, kazao je Matić. On ostaje vijećnik u Gradskom vijeću Obrovca i jedan od najvećih eko-aktivista na zadarskom području. Primarni mu je interes Zrmanja koju je prošle nedjelje u emisiji More hvalio kao vrijednost koje i sami Obrovčani nisu dovoljno svjesni. Na kraju tog dana, Matić se uključio u zaštitu Obrovca od Zrmanje.

- Počeli smo u nedjelju poslijepodne kad je pao mrak, došlo puno volontera ali oprema je stigla kasnije, s Hrvatskim vodama i njihovim izvođačem Vodoinstalacijom iz Zadra. U početku je ta borba izgledala tako uzaludna. Kroz ta dva dana napravili smo ne samo zečji nasip već bedem i spriječili da ne ulazi u grad. Pokazalo se kako vreće koje smo bacali u Zrmanju nisu bile uzalud. Tek sam se sutra sjetio da imam nepropusno lovačko odijelo. Došli smo u pomoć velikog srca. Radilo se te noći u vodi, do 4, 5 sati ujutro, podsjeća Matić.

Sve službe kao i volonteiu su, prema riječima Matića, bili partneri u istom poslu proteklih dana.

Bura je noćas malo osušila i nastavlja se čišćenje, ističe Matić koji želi pohvaliti i zahvaliti Ivanu Peši, šefu zadarske ispostave Hrvatskih voda, koji je kao i vatrogasni zapovjednik Mate Rudić s njima cijelo vrijeme bio na terenu.

- Uz taj entuzijazam rada i pjesme, koji je bio na visini, Zrmanja je donijela i štetu, odnosno posljedice koje se možda i neće sanirati. Iz škole se izlilo lož ulje, a iz kontejnera je smeće otišlo Zrmanjom. Kao i pitari sa štanda jednog mog prijatelja koji su posljednji put viđeni u Novskom ždrilu, navodi Matić, koji je i predsjednik udruge Eko Zrmanja.

Da ironija bude veća, Zrmanja je potopila Eko Zrmanju.

- Ostao nam je samo profil udruge. Nismo spašavali prostor udruge koja je trebala imati kao i ostale Dan otvorenih vrata. Kad tamo iza vrata natopljeno sjedište. Nema niti jedne fotografije iz akcije spašavanja. Nismo se sjetili ni slikati, kazat će županijski vijećnik Matić koji će uskoro na privremeno mirovanje.