Projektom AgroSTEM nabavljeno je četiri unutarnja i jedan vanjski interaktivni LCD kiosk.

Na LCD ekranima dostupna je edukativna platforma sa svim edukativnim materijalima i aplikacijom koja je nastala projektom. Aplikacija sadrži online tržnicu proizvođača lokalne hrane (OPG-ova) smještajne jedinice te aktualna događanja u ruralnoj sredini.

Moderni i lako upotrebljivi LCD kiosci postavljeni su na sljedećim lokacijama: Poljoprivredna škola Stanko Ožanić Zadar, Osnovna škola Zemunik, ispred zgrade Općine Zemunik Donji, Osnovna škola Benkovac te Veleučilište Marko Marulić u Kninu.

Upotrebom LCD kioska multipliciraju se projektna znanja na širu zajednicu prvenstveno djecu, mlade i ostale dionike ruralne sredine.

Svi materijali koji su nastali za vrijeme provedbe projekta sad su dostupni velikom broju zainteresiranih dionika, koji imaju afiniteta prema STEM znanjima. Tako LCD kiosci sadrže sve snimike radionica, ppt prezentacije, zadatke i dodatni sadržaj.
Ovim putem pozivamo sve OPG-ovce da se priključite na platformi gdje u rubrici naziva registracija prijavljujete svoj OPG.

Nakon završene registracije dobit ćete povratne informacije za daljnje korake.
U sklopu platforme nalazi se aplikacija koja se otvara preko platforme (ne kao inače preko trgovine), gdje će se prezentirati Vaši proizvodi i usluge. Aplikacija sadrži online tržnicu gdje se nalaze trenutni registrirani OPG-ovi.

Cilj je da svim proizvođačima podignemo vidljivost putem suvremenih STEM tehnologija, te da marketinški nastupe kao cjelina u kojoj svatko ima svoju vrijednost, autentičnost i posebnost.
Uz to na platformi je dostupan priručnik u digitalnom obliku koji sadrži sve materijale s radionica. Na jednom mjestu podijeljeno po cjelinama možete preuzeti ppt prezentacije radionica, snimke, zadatke i dodatni sadržaj.

Priručnik je podijeljen na pet cjelina: Razvoj pedagoških vještina radi popularizacije STEM-a, digitalizacija kao pokretač ruralnog razvoja, osnove programiranja, radionice programiranja, primjena brzih terenskih metoda i inovativnih alata u poljoprivredi.

Klikom na određenu cjelinu ovisno o interesu otvara se tekstualni sadržaj s poveznicama na radionice i snimke edukacija.

„Izuzetno sam zadovoljna izgledom i sadržajem online AgroSTEM priručnika koji objedinjuje sve sadržaje radionica po skupinama za učenike osnovnih škola uzraste od 5 do 8 razreda, studente i OPG-ovce. Imali smo dosta upita zainteresiranih dionika koji se nisu uspijevali priključiti u terminima izvođenja radionica radi koji sad na jednom mjestu mogu preuzeti sve materijale. Najviše upita smo imali za programiranje i digitalni marketing, vjerujem da će ovaj priručnik pomoći svima koje zanima STEM područje, prvenstveno udrugama koje rade s djecom i mladima ali naravno i ostalim zainteresiranim dionicima. Po završetku radionica nije završio proces širenja STEM znanja, i to me posebno raduje, izjavila je Marta Pintur Bosna, voditeljica projekta.

Projekt „AgroSTEM" otpočeo je 18. svibnja 2021. godine. Korisnik Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava (UP.04.2.1.10.0021) za projekt koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. - 2020. Osim Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari koja je prijavitelj, partneri na projektu su i Veleučilište „Marko Marulić" u Kninu, Udruga za djecu, mlade i obitelj „Mali koraci"- Benkovac, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i Općina Zemunik Donji.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kao Upravljačko tijelo u postupku odabira projekta u okviru otvorenog trajnog Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a", Odlukom o financiranju dodijelilo je iznos od 243.288,39 eura bespovratnih sredstava za projekt „AgroSTEM". Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%). Provedbom projekta osigurat će se jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a, unaprijedit će se kapaciteti organizacija civilnoga društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a. Također, unaprijedit će se suradnja organizacija civilnoga društva i odgojno-obrazovnih i visoko obrazovnih institucija u području popularizacije STEM-a, te će se povećati broj aktivnosti s ciljem popularizacije STEM-a u općoj populaciji s naglaskom na djecu i mlade.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA tehnička je pomoć tijekom provedbe projekta, s ciljem povećanja korištenja sredstava EU fondova u Zadarskoj županiji putem jačanja kapaciteta regionalnog koordinatora Agencije ZADRA NOVA te kontinuiranom podrškom javnopravnim tijelima pripremi i provedbi projekata te jačanjem kapaciteta (potencijalnih) prijavitelja u pripremi i provedbi projekata.

Sadržaj publikacije/objave isključiva je odgovornost Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari.