Čudesan je dan jučer bio za Obrovac. I dok su mnogobrojni gledatelj emisije HTV-a More mogli otkriti pomorsku prošlost tog nekad bogatog gradića na rijeci Zrmanji, večer je donijela poplavu rijeke kakve se ne pamti.

Predsjednik Matice Obrovac, Mićo Jurjević objavio je na svom Facebooku, fotografije Ante Brkana koje u vlasništvu Narodnoj muzeja o poplavi iz 1969. godine. Zrmanja ciklički plavi u Obrovcu. Danas su dronovi pokazali razmjere vode koja je ušla u središte grada.

Sudionici televizijskog priloga istaknuli su kako Obrovčani nisu ni svjesni vrijednosti i ljepote Zrmanje. Istog tog dana, nažalost, postali su svjesni štete koju im ta rijeka može donijeti.

Obrovac je danas pristupačniji brodom nego li cestama s opasnim odronima koje su donijele bujne ličke vode u taj kotlinski gradić. Dok nisu izgrađene ceste, osobito Jadranska magistrala, Obrovac je bio brodsko pristanište za putnike i robe.

Kotar Obrovac bio je i trgovački grad. U doba Austro- Ugarske  Obrovac sa 400 stanovnika imao je 45 trgovina u samom gradu, a 47 u okruženju u kojem je živjelo 10 tisuća stanovnika, naveo je Jurjević u tom prilogu.

I dok je kustosica obrovačkog muzeja Marina Jurjević odgodila otvaranje izložbe pod nazivom Kada sam bio dječak, Jurjević se sjeća kako se dno rijeke Zrmanje jaružalo, a uz obalu Obrovca znalo je biti po četiri, pet „sabunjara" koji su vadili taj pjesak iz korita Zrmanje.

Je li ga itko jaružao u posljednjih 30 i nešto godina, a klimatske promjene su se dogodile. Hoće li i kakve posljedice ostaviti ova epohalna poplava u Obrovcu, to još nitko ne govori.
 Ponajmanje gradonačelnik Obrovca koji u njemu ne živi a s njima vlada već desetljećima. I nigdje ga nije bilo danas a kamoli noćas kad je Obrovčanima bilo najteže, kažu oni koji su tražili Antu Župana. Na sastanku je, govorili su oni koji ga stalno pravdaju dok se ostali smiju jer znaju gdje prebiva gradonačelnik Obrovca. I to im je postalo normalno, a to je najgore.