Renato Švorinić dobio je novi mandat na čelu Hrvatskog narodnog kazališta Zadar. Prijedlog je uvršten na Gradsko vijeće po žurnoj proceduri, kako bi ga ovog puta izabralo Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik, kako je u budućnosti predviđeno novim zakonom.

Kazališno vijeće je jednoglasno donijelo prijedlog o imenovanju jedinog kandidata Renata Švorinića ravnateljem u novom mandatu.

Irena Dragić je primijetila kako promjena procedure pokazuje da Švorinić sve ove godine nije bio zakonito biran ravnateljem.

- Kazališno vijeće je prekršilo proceduru i raspisalo novi natječaj, kako bi ravnatelj bio biran po novom Statutu, odnosno da ga bira gradonačelnik.

- Gospodin Švorinić ima sve potrebne kvalifikacije, kompetencije je dokazao ovih godina vodeći kazalište, pitanje je koliko se vama sviđa repertoar , to je druga tema. Natječaj je uredno odrađen, kandidat je zadovoljio uvjete, rekla je članica kazališnog vijeća Marjana Bakmaz.

- Kazališno vijeće napravilo je tragikomediju u tri čina, u ta tri čina smo izgubili dva kandidata. Za svakog bi se trebalo boriti rukama i nogama, ljudi se ne prijavljuju jer im je usađeno da se oni dobivaju po zasluzi i podobnosti. Gubimo silne ljude koji bi donijeli nešto novo. Pozivam sve ljude za sva radna mjesta da se jave, pa makar bili uvjereni kako neće dobiti i proći, jer konkurencija čini čudo. Ovako se javi samo jedan, mijenjamo Statut, temeljem njega realno bi bilo poništiti ga, uskladiti ga sa svim zakonima i lopticu vratiti gradonačelnika pa neka izabere svog prijatelja do mirovine, rekla je Adela Frank.

Marko Vučetić rekao je kako nije riječ o imenovanju ravnatelja kazališta, nego o krunidbi.

- S obzirom da ovo traje već 20 godina i da ista osoba zasjeda na čelo nekih institucija, ona je toliko kvalitetna da je možemo okruniti. Jedna osoba mora biti izabrana i bit će izabrana usprkos ispravnim ili neispravnim procedurama. Ako mi ne potvrdimo ravnatelja, on bi bio okrunjen u sljedećem ciklusu po novom zakonu. Okrunimo sve one koji trebaju biti okrunjeni, dajmo im njihovo kraljevstvo i ne opterećujmo ovo vijeće time, poručio je predsjednik Gradskog vijeća.

Za izbor Švorinića glasali su vijećnici HDZ-ove koalicije i nezavisni Rino Radas. Kako je kvorum činilo svega 18 vijećnika, 11 glasova bilo je dovoljno za potvrdu Švorinićevog novog mandata. Nakon ove točke završeno je dvodnevno Gradsko vijeće.