Policijska uprava izadarska održala je danas Dan otvorenih vrata u sklopu kampanje „Postani policajac/policajka". U dvorani Športskog centra Višnjik se okupilo mnoštvo mladih, ali i starijih građana koji su proveli nekoliko sati uz druženje s policijskim službenicima. Cilj ovakvih aktivnosti je približiti mladim ljudima sa zadarskog područja humanost i dinamičnost policijskog poziva te ih animirati za upis na Policijsku akademiju "Prvi hrvatski redarstvenik".

Na postavljenim info punktovima, posjetitelji su mogli razgledati opremu koju u svom radu koriste policijski službenici, a najviše su pokazali zanimanje za opremu koju koristi interventna policija.

Policijski demo timovi temeljne i interventne policije prikazali su okupljenima vježbe pravilne uporabe i rukovanja vatrenim oružjem, primjenu policijskih ovlasti i tehnike borilačkih vještina. Djelatnici kriminalističke tehnike su okupljenima pojasnili kako se prikupljaju tragovi, dok je prometna policija izložila opremu za nadzor prometa i svoja vozila.

Kao i dosad, posebnu pažnju je izazvala pojava policijskih službenih pasa. Naime, rad policije kod detekcije eksploziva predstavio je pas Kairo, dok je test poslušnosti prezentirala Gana - službeni pas za detekciju droga.

U sportskoj dvorani bio je postavljen poligon za provjeru tjelesnih i motoričkih sposobnosti gdje su zainteresirani mogli isprobati postavljeni poligon i provjeriti svoju razinu tjelesnih i motoričkih sposobnosti potrebnih za upis u policijsku školu. Na najbolji način im je potrebne vještine demonstrirao polaznik Srednje policijske škole "Josip Jović", u Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih.

Iz PU zadarske podjećaju da Ministarstvo unutarnjih poslova trenutno ima raspisana dva natječaja. Jedan je namijenjen osobama koje nisu starije od 28 godina i završile su srednju školu, a riječ je o Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Drugi natječaj namijenjen je mladima koji nisu stariji od 19 godina i završili su prva dva razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju, a riječ je o upis učenika/učenica u III. razred srednje Policijske škole „Josip Jović.

U oba programa školovanja polaznicima i učenicima osigurani su smještaj i prehrana, odora i sportska oprema, knjige i školski pribor, mjesečna naknadu za osobne potrebe i dodatno osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, a kategorizirani sportaši imaju pravo i na pojačanu prehranu i nastavak trenažnog procesa.

- Nadamo se da smo svima zainteresiranima na ovaj način uspjeli pojasniti i približiti dio policijskog posla i nadamo se da će neki poželjeti postati dio našeg policijskog tima, poručuju zadarski "plavci".