U sklopu projekta AgroSTEM, u petak, 28.4.2023. godine održan je online sajam na kojem su sudjelovali korisnik projekta Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari i partneri: Zajednica tehničke kulture Zadar, Veleučilište Marko Marulić u Kninu, Udruga Mali koraci Benkovac i općina Zemunik Donji. Na sajmu su također sudjelovali OPG-ovi s područja Zadarske i Šibensko-kninske županije, učenici OŠ Benkovac i Zemunik, studenti Veleučilišta Knin i volonteri projekta AgroSTEM.

U sklopu sajma učenici i studenti istaknuli su koliko danas tehnologija utječe na poljoprivrednu proizvodnju, na koji način je poljoprivreda povezana s uporabom tehnologije te važnost promocije usluga koju proizvođači dobivaju putem raznih medija. Korisnik i partneri osvrnuli su se na studijsko putovanje u Portugal. Sudionike sajma upoznali su s poljoprivrednom proizvodnjom u Portugalu i uporabom modernih tehnologija koje koriste u proizvodnji. OPG-ovi su također izložili svoje proizvode, usluge i način proizvodnje sudionicima sajma.

Online sajam bila je odlična platforma da se svi sudionici međusobno dodatno povežu i upoznaju. Kroz trajanje samog sajma predstavljene su brojne mogućnosti u modernoj poljoprivredi. Predstavljeni su i brojni OPG-ovi koji su ovom prilikom osim svojih proizvoda prezentirali i svoj način rada te na koji način modernu tehnologiju koriste u proizvodnji ali i u plasmanu svojih proizvoda.

Učenici i studenti iz prve ruke mogli su se upoznati i s izazovima s kojima se susreću vlasnici OPG-ova, ali isto tako vlasnici OPG-ova mogli su čuti u kojem edukativnom smjeru danas ide školovanje kako studenta tako i učenika.

Online sajam svojevrsna je i kruna AgroSTEM projekta jer ujedno bila je to i prezentacija svega naučenoga kroz spomenuti projekt. Od grafičke obrade, podizanje online sajma na web, korištenja programiranja putem programa PYTHON, umrežavanja, online prezentacija i uspostave komunikacije.

„Jako sam zadovoljna provedbom AgroSTEM online sajma, napravili smo određeni iskorak u primjeni pametnih tehnologija koje smo povezali s rezultatima provedbe projekta AgroSTEM. Svi naši polaznici interaktivno su sudjelovali i prezentirali svoje radove, proizvode i tehnologije", kazala nema je voditeljica projekta Marta Pintur Bosna.

Pozivaju se svi zainteresirani opg-ovi da se pridruže trenutnim sudionicima AgroSTEM platforme https://agrostem.hr/ i mobilne aplikacije, kako bi uspješno promovirali svoje proizvode i usluge.

Projekt „AgroSTEM" otpočeo je 18. svibnja 2021. godine. Korisnik Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava (UP.04.2.1.10.0021) za projekt koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. - 2020. Osim Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari koja je prijavitelj, partneri na projektu su i Veleučilište „Marko Marulić" u Kninu, Udruga za djecu, mlade i obitelj „Mali koraci"- Benkovac, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i Općina Zemunik Donji.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kao Upravljačko tijelo u postupku odabira projekta u okviru otvorenog trajnog Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a", Odlukom o financiranju dodijelilo je iznos od 243.288,39 eura bespovratnih sredstava za projekt „AgroSTEM". Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%). Provedbom projekta osigurat će se jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a, unaprijedit će se kapaciteti organizacija civilnoga društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a. Također, unaprijedit će se suradnja organizacija civilnoga društva i odgojno-obrazovnih i visoko obrazovnih institucija u području popularizacije STEM-a, te će se povećati broj aktivnosti s ciljem popularizacije STEM-a u općoj populaciji s naglaskom na djecu i mlade.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA tehnička je pomoć tijekom provedbe projekta, s ciljem povećanja korištenja sredstava EU fondova u Zadarskoj županiji putem jačanja kapaciteta regionalnog koordinatora Agencije ZADRA NOVA te kontinuiranom podrškom javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata te jačanjem kapaciteta (potencijalnih) prijavitelja u pripremi i provedbi projekata.

Sadržaj publikacije/objave isključiva je odgovornost Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari.