Turistička zajednica općine Starigrad najavljuje niz novih događanja u sklopu druge faze projekta "Okusi baštinu" kojega će tijekom 2023. godine provoditi u partnerstvu sa Općinom Starigrad.

Jedno od prvih događanja je gastro radionica za ugostitelje koju ove godine izvodi ŠKMER - Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih zemalja,  a na kojoj će sudionici imati priliku upoznati i degustirati tradicionalna kao i moderno interpretirana jela na bazi morskih plodova i velebitskog bilja. Radionica se održava u utorak 25. travnja sa početkom u 12 sati u turističkom naselju Alan u Starigradu. Broj mjesta je ograničen te se zainteresirani za sudjelovanje trebaju prijaviti u Turistički ured TZO Starigrad putem telefona 369 245 ili e-mail adrese: [email protected].

Ovom događaju prethodi gastro prezentacija u sklopu programa povodom blagdana Sv. Jurja 22. travnja, kada će jela na bazi proizvoda lokalnog ribarstva i marikulture sa naglaskom na školjke za sve posjetitelje pripremati chef Renato Kraljev.

Projekt Okusi baštinu u svojoj drugoj fazi donosi sveukupno pet gastro manifestacija, pet edukativnih radionica te jedno rješenje virtualne stvarnosti sa prikazom prirodne, kulturno-maritimne baštine područja Tri mora na kojemu djeluje istoimena Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (LAGUR):

22.04. Blagdan Sv. Jurja - gastro prezentacija i degustacije,
25.04. Gastro radionica za ugostitelje by ŠKMER (Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih zemalja),
27.05. Ribarske tradicije - tradicije soljenja, mariniranja i sušenja ribe - radionica i degustacije,
17.07. Gastro priča o dagnji - gastro prezentacija i degustacije,
14.08. Čarobni morski svijet - edukativno-zabavna radionica za djecu,
14.-15.08. Blagdan Velike Gospe - gastro prezentacije i degustacije,
08.09. Blagdan Male Gospe - gastro prezentacije i degustacije,
03.07. Starigrad, 15.07. Rovanjska i 21.07. Posedarje - Tri mora oko nas - noćne izložbe fotografija u izvedbi Društva istraživača mora 20.000 milja.

Program svih događanja može se naći na linku https://www.rivijera-paklenica.hr/dogadanja.

Svrha projekta je kroz raznovrsna događanja (show cooking, radionice, izložbe, moderne tehnologije) upoznati lokalnu zajednicu i posjetitelje sa maritimnom baštinom područja uz jačanje vrednovanja, zaštite i promocije lokalne kulturne-maritimne baštine te tradicije ribarstva i marikulture, a uz to obogatiti turističku ponudu destinacije. Sva događanja su za sudionike i posjetitelje besplatna.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u okviru LAGUR Natječaja Mjera 2.2. „Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji kulturne-maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture".