Ravnatelj Županijske uprave za ceste Branko Kutija dostavio nam je traženo očitovanje ugovorenog izvoditelja radova redovnog održavanja županijskih i lokalnih cesta, tvrtke Filius, vezano za primjedbe mještanina Briševa Mladen Ćustić na njihovu sanaciju posljedica prometne nesreće.

U subotu oko 6:20 sati na ŽC 6011, 27-godišnji vozač teretnog vozila (zadarskih registracija) s priključnom prikolicom prilikom izlaska iz zavoja nije prilagodio brzinu kretanja pa je izgubio kontrolu nad vozilom te sletio van kolnika u ogradu.

- Nafta i ulje iz kartera vozila curili su prema potoku. Firma zadužena za saniranje samo je posula pijesak na to i izgurala ga na zemlju pored asfalta. Upozorio sam ih da ne mogu to tako ostaviti, ali rekli su mi da je to jedini način, što nije istina jer postoje sredstva za to. Ovo je jedno skroz neodgovorno i bezobrazno ponašanje. Kod nas sada smrdi kao u rafineriji, rekao je tada Ćustić.

Direktor Filiusa Frane Stjepan Škara tvrdi kako su učinili i više nego što se od njih traži.

- Prometna nezgoda se dogodila na županijskoj cesti 6011 u ranim jutarnjim satima i u najkraćem roku dežurne službe su izašle na teren kako bi utvrdili stanje iste. Uvidom na mjestu događaja utvrđeno je kako se prometna nesreća na već spomenutoj dionici dogodila uslijed neprilagođavanju brzine kretanja teretnog vozila s priključnom poluprikolicom te posljedično time izljev tvari i tekućina iz istog. Kao i svaki puta do sada smo promptno, profesionalno, stručno i odgovorno pristupili mjerama i radnjama kako bi se sačuvala sigurnost sudionika u prometu. Nadalje, po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama vozači su dužni ukloniti tvari koje s njihovih vozila padnu na cestu i cestovno zemljište, ali s obzirom na dovoljno pretrpljeni šok koji je izazvan vozaču ovom nesrećom pristupili smo po dužnosti, civilizacijski i kolegijalno kako bi u urgento rekordnom roku uklonili posljedice prometne nesreće kako posljedicama ove, ne bi uzrokovali još jednu prometnu nesreću te smo angažirali i pojačanje, čak i u obliku prenamjene posipača s kamiona koji nam služi u zimskim uvjetima za čišćenje i posipavanje cesta iskoristili kako bi što prije na kolničku strukturu nabacili sitni kameni i zemljani materijal pomiješan s apsorbentom, istaknuo je direktor Filiusa.

Dodao je kako ih je Ćustić ometao u radu.

- Dok smo se mi bavili otklanjanjem posljedicama prometne nesreće tako da želimo izbjeći i moguće kolateralne žrtve naletom i proklizavanjem na izliveno gorivo, gospodin Mladen Ćustić koji je spomenut u članku se predstavio kao prometni stručnjak i počeo ometati u rad naše dežurne službe i policijskih službenika i izričito nas tražio da tada čistimo i ceste koje nisu pod našom ingerencijom jer se nafta sa nerazvrstane ceste, prema kojoj je kamion nakon udara i bio kabinom orijentiran i najveća količina nafte izlivena, slijevala u njegov privatni posjed, na što su ga policijski službenici zamolili i upozorili da se makne s mjesta nesreće tako da na navode tko je bezobrazan i neodgovoran, bolje da procijenite sami. Naravno da smo socijalno osjetljivi i nakon što smo sa odradili zadaće na županijskoj cesti pristupili smo i saniranju nerazvrstane ceste. Na temelju navedenog naglašavamo kako smo sanirali cestu i da ni u jednom trenutku nije postojala ugroza sigurnosti odvijanja prometa. U konačnici nadamo se da nakon nesreće i slučaja „pokvarena jaja" navedenog u članku gospodinu Ćustiću nije bio cilj destabilizacije našeg rada, rada Vlade i Županijske uprave za ceste te mu želimo poručiti kako mu kao prometnom školovanom stručnjaku stojimo 0-24 na raspolaganju i pružamo ruku suradnje, opaska je direktora Filiusa koji je kao dokaz dostavio i fotografije akcije koja je uslijedila nakon prometne nesreće.