Udruga za djecu, mlade i obitelj "Mali koraci" Benkovac osnovana je 2014. godine s ciljem promicanja, razvoja i unapređenja kvalitete života cijele društvene zajednice.

Udruga je vrlo aktivna u životu Grada Benkovca, redovito sudjeluje u humanitarnim aktivnostima, vrlo uspješno provodi europske projekte i podupire sve teme koje su od interesa za održivi razvoj svog područja djelovanja. Uz to Udruga Mali koraci jedan je od partnera na projektu AgroSTEM.

Projekt „AgroSTEM" otpočeo je 18. svibnja 2021. godine i traje do 18. svibnja 2023. godine. Korisnik Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava (UP.04.2.1.10.0021) za projekt koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. - 2020. Osim Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari koja je prijavitelj, partneri na projektu su i Veleučilište „Marko Marulić" u Kninu, Udruga za djecu, mlade i obitelj „Mali koraci"- Benkovac, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i Općina Zemunik Donji .

S predsjednicom udruge „Mali koraci" Josipom Rubelj porazgovarali smo o njihovom iskustvu na projektu AgroSTEM te skorim planovima za budućnost.

1. Koja je uloga Udruge Mali koraci u projektu AgroSTEM?

Udruga Mali koraci u projektu AgroSTEM sudjeluje kao partner.

2. Tko sudjeluje u aktivnostima provedbe?

Na aktivnostima projekta, radionicama programiranja, izrade aplikacije, on-line AgroSTEM sajmu sudjeluju učenici Osnovne škole Benkovac, uzrast petoga i šestog razreda.

3. Kakve su povratne informacije polaznika, i što je udruga osim znanja dobilo projektom AgroSTEM?

Povratne informacije su odlične. Djeca su redovito pohađala edukacije u Gradskoj knjižnici Benkovac, gdje su s voditeljicom projekta kroz motivirajući i interaktivan odnos puno naučili. Mogu reći da su djeca oduševljena spoznajom da svoje izvanškolsko vrijeme mogu provoditi na vrlo zanimljivim radionicama. Naučili su osnove programskog jezika Paython, kako izrađivati aplikaciju, podizati vidljivost dionika ruralnog prostora putem digitalnih sadržaja.

STEM znanja su suvremena znanja budućnosti koja postaju sastavni dio obrazovanja tako da vjerujemo da su naši učenici na odličnom putu da se još bolje usavrše za STEM područja.

Udruga je projektom dobila 11 računala na kojima su naša djeca slušala sve online edukacije i 1 LCD kiosk.

4. Surađivali ste već s udrugom Ravni kotari, da li po završetku projekta AgroSTEM nastavljate suradnju?

Od svoga osnutka do danas surađujemo s Udrugom za ruralni razvoj Ravni kotari na europskim i lokalnim projektima. Uz projekte redovito surađujemo i na svim temama iz područja ruralnog razvoja, rada s djecom i mladima.

Udruga Ravni kotari je naš vrlo blizak suradnik i prijatelj možemo to slobodno tako reći. Bez aktivnog civilnog sektora ne možemo razgovarati o modernom društvu koje teži promjenama, a mi svi skupa trudimo se iz dana u dan mijenjati prostor u kojem živimo i radimo na bolje.
Naša prva suradnja je bila na projektu Nauči, usavrši potegni gdje je nositelj projekta bio Grad Benkovac. Projektom se željela povećati mogućnost za zaposlenje, umanjiti rizik od socijalne isključenosti i siromaštva marginaliziranih skupina.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Svakako ćemo nastaviti suradnju i po završetku projekta AgroSTEM jer imamo jako dobro iskustvo zajedničke suradnje na dva europska projekta.

5. Koja je Vaša poruka za javnost o STEM znanjima, koje nazivamo znanjima budućnosti?

Vidljivo je da je tehnološki napredak sve inovativniji i napredniji iz dana u dan. Nemoguće je učiti, raditi, napredovati bez modernih znanja i tehnologija.

STEM znanja su definitivno znanja budućnosti. Što prije mlade i djecu usmjerimo u to koliko je važno dobro poznavati STEM područje i STEM problematiku povratni rezultati će biti bolji.

Veseli nas što smo projektom povezali STEM i poljoprivredu, vidljivo je kako razvijene zemlje, možemo reći, već vrlo lako koriste moderne tehnologije u poljoprivredi dok su kod nas one još uvijek nepoznanica.

Ovakvim projektima svim dionicima ruralnog razvoja omogućavamo da usvoje vrlo potrebna i korisna znanja s kojima možemo mijenjati Ravne kotare na bolje.

Sadržaj publikacije/objave isključiva je odgovornost Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari.