Od 6. do 12. ožujka 2023. godine na području PU zadarske provodi se pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa svih sudionika u prometu na cestama, vozača i putnika. U provođenju aktivnosti koristit će se sva oprema i uređaji te maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika. Svrha akcije nije isključivo kažnjavanje, već i privlačenje pozornosti javnosti na tu temu.

Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa u prometu provodi se u sklopu ROADPOL-ove tjedne operativne akcije „Pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa". To je koordinirana akcija prometne policije država iz svake zemlje članice Europske mreže prometnih policija na području Europske unije, a odvija se na europskim cestama, uz svakodnevne nacionalne aktivnosti provedbe prometne policije s ciljem smanjenja stradavanja sudionika u prometu uslijed nekorištenja sigurnosnog pojasa, kao jednog od četiri ubojice u prometu i čimbenika koji utječe na sigurnost u prometu.

Tijekom provođenja ove aktivnosti policijski službenici kontrolirat će korištenje sigurnosnog pojasa te će vozačima i putnicima u vozilima ukazivati na važnost njegovog korištenja u cilju zaštite i smanjivanja mogućnosti zadobivanja ozljeda u slučajevima naglog zaustavljanja ili udara vozila u neku prepreku. Policijski službenici će sudionicima u prometu davati upute o sigurnom sudjelovanju u prometu i ostale informacije iz domene sigurnosti cestovnog prometa.

Sigurnosni pojas najučinkovitije je sredstvo zaštite vozača i putnika od ozljeđivanja u slučaju prometne nesreće. Često se događa da vozač koji nije pravilno vezan u vozilu glavom "probije" prednje vjetrobransko staklo i zadobije posjekotine vrata, nakon čega nerijetko slijedi smrtni ishod nesreće. Mogućnost zadobivanja ozljeda u prometnoj nesreći deset puta je veća ako se sigurnosni pojas ne koristi ili se on ne koristi na način predviđen u uputama proizvođača.