Koliko vrijede najskuplji hrvatski slikari? Zna se da djela poznatih slikara, pogotovo ako kupuju grafike ili crteži, kreću već s nekoliko tisuća eura, a ulja na platnu mogu koštati i znatno više, pogotovo kada se radi o slikarima koji su već preminuli i njihov opus je zaključen. Tako ulje na platnu Ivana Rabuzina ili Đure Pulitike košta desetak tisuća eura, Ede Murtića petnaestak, a najskuplji radovi i „mokri snovi" kolekcionara su radovi Vlahe Bukovca, koji se oglašavaju po pedesetak tisuća eura. Jedini hrvatski slikar, čija djela mogu dosegnuti cijenu od 100.000 eura, je Zvonimir Mihanović.

Poredak se upravo mijenja, jer je drugi najskuplji slikar, odmah nakon Mihanovića, postao mladi Zadranin Mario Javoran. Dok njegovi kolege sa završenom akademijom djela prodaju po cijeni između jedne i 10 tisuća eura, njegovo je djelo Mediterraneo Grad Zadar je otkupio za vrtoglavih 50.000 eura.

Slikom Mediterraneo Javoran je privukao pažnju prije dvije godine, prvom nagradom na 15. međunarodnom ARC salonu, ali i njezinim sadržajem. Među 12 osoba koje prikazuju nekadašnji težak život na ovim prostorima su njegova majka, tri prijateljice i poznati gradski „likovi" - Pefa, Hofman, Lala i Venci Jurin. Slika je posebno oduševila zadarskog gradonačelnika Branka Dukića, koji je Javoranu te godine dodijelio Grb grada Zadra. Na prijemu u Gradskoj upravi izrazio je želju da ovo njegovo djelo postane dio stalnog postava budućeg Muzeja grada, nakon što se dovrši rekonstrukcija Providurove palače.

Za razliku od slike Dominikanski fratar, koja je dočekana s velikom pompom te je bila središnji izložak u Noći muzeja, a vrijedna je između 8 i 10 tisuća američkih dolara, kupnja Mediterranea obavljena je u tišini, tek s tragom u financijskim izvještajima Grada Zadra, u kojima se navodi kako je za „nabavu umjetničke slike akademskog zadarskog slikara (ne navodi se kojeg) utrošen iznos od 225.136,39 kuna". Na upit koja je slika kupljena, stigao je odgovor:

- Radi se o slici Mediterraneo mladog zadarskog umjetnika Marija Javorana, djelu koje je dobilo brojna međunarodna priznanja, između ostaloga i na 15. međunarodnom ARC salonu u organizaciji američke zaklade Art Renewal Center. Riječ je o jednom od najprestižnijih svjetskih natjecanja za figurativno slikarstvo, crteže i kiparstvo gdje je Javoranov rad nagrađen prvim mjestom u kategoriji crteža, te je nakon toga bio izložen u muzeju Sotheby`s u New Yorku te Muzeju suvremene umjetnosti u Barceloni.

S obzirom na međunarodni interes za tim djelom, a uz želju da ono trajno ostane u Zadru, donesena je odluka o kupnji i sklapanju ugovora s tim uspješnim mladim zadarskim umjetnikom. Temeljem ugovora, u 2022. je isplaćen prvi dio iznosa od ukupno ugovorenih 50.000 eura, a ostatak je predviđen za isplatu u 2023. godini. Nakon isplate će se, u dogovoru s kustosom izložbe Jedan svijet Brankom Franceschijem odrediti najbolje mjesto u postavu te trajno izložiti u Providurovoj palači, kažu u Gradskoj upravi.

Dakle, zapravo se radi o prvoj rati od 30 tisuća eura, a kada se doda još 20 tisuća u ovoj godini, Mediterraneo će vjerojatno postati najskuplja slika nekog zadarskog slikara. U Gradu doduše najavljuju otkup slika i drugih zadarskih autora, vjerojatno ipak ne po ovakvim cijenama.

- S obzirom na dovršetak infrastrukture u samom centru grada koja broji više od 3.000 m2 izložbenog prostora, radovi umjetnika iz Zadra ili onih koji su usko vezani uz Zadar, od iznimne su važnosti. Zato je Grad Zadar u posljednje tri godine otkupio više umjetničkih djela i to u suradnji sa strukom odnosno kustosima s kojima surađuje u prostorima Kneževe i Providurove palače.

U 2021. otkupljeno je djelo Navigations Dana Okija, umjetnički rad Okolo naokolo Sandre Sterle te djelo Navigare Đorđa Jandrića. Uz navedeno Dan Oki Gradu je poklonio umjetnički rad Početna stranica; riječ, dah, boje, a Sandra Sterle umjetnički rad Na otoku. U 2023. u planu je i otkup jednog od djela Ratka Petrića koji bi svoje stalno mjesto trebalo naći u Atriju Providurove palače, navodi se u odgovoru.