Završen je inspekcijski nadzor u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar. Inspekciju je pozvala Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske, koja je alarmirala javnost priopćenjem za medije u kojem je iznijela ozbiljne optužbe za vodstvo JVP-a, upozorila na loše stanje opreme i vozila te najavila tragediju kao pitanje dana, da bi se dan kasnije na konferenciji njihovi članovi povukli navodeći kako postoje "postoje alati i institucije koje će se time baviti".

Time su se tako bavili inspektori za područje zaštite na radu i radnih odnosa.

- Na temelju utvrđenog činjeničnog stanja inspektor rada u području zaštite na radu u skladu s odredbama Zakona o zaštiti na radu usmenim rješenjem u zapisniku naložio je poslodavcu da u određenom roku otkloni utvrđene nedostatke te je u postupku kontrole izvršenja rješenja utvrđeno da je isti postupio po rješenju. Inspekcijskim nadzorom inspekcije opreme pod tlakom Državnog inspektorata nisu utvrđene nepravilnosti, službene su informacije iz DIRH-a iz kojih se da iščitati kako su utvrđene nepravilnosti, ali ne u tolikoj mjeri kako su to prezentirali sindikalisti.

Oni su spominjali i "malverzacije s plaćama", a Inspektorat sada navodi kako je utvrđena tek "nepravilnost vezana uz vođenje evidencije o radnom vremenu".

- Zbog osnovane sumnje u počinjenje prekršaja protiv poslodavca i odgovorne osobe podnio optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu, doznajemo u DIRH-u.

Na naš dodatni upit kojim smo tražili konkretne informacije o utvrđenim, a potom i otklonjenim nedostacima, kao i predviđenim kaznama, odgovorili su nam kako "sukladno članku 57. Zakona o Državnom inspektorata nisu u mogućnosti iznositi više detalja".