Izvanredni prof. dr. sci Josip Orović s Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru u emisiji Znanje - imanje Radija 057 najavio je jedinstven studijski program.

Od iduće akademske godine otvara se međunarodni diplomski studij za menadžere u pomorstvu koji će se odvijati u tri države.

- U sklopu europskog programa uspostavili smo suradnju s Pomorskim fakultetom u Portorožu i fakultetom u njemačkom Flensburgu. Bio je to EU projekt BE UNIZD u kojem je sudjelovala i Tankerska plovidba. Prvi semestar u pomorstvu počinje u Zadru, drugi je u Portorožu, treći semestar studirao bi se u Njemačkoj. Nadamo se kako će taj studij imati odziv kod studenata s azijskog tržišta kojima bi bilo interesantno studirati u tri države, kazao je prof. Orović.

Na Pomorskom odjelu su, prema njegovim riječima, imali i veliki odaziv za studijski program, prvi u diplomskom stupnju za Organizacija u pomorstvu. Taj studijski program objedinjuje oba smjera nautiku i brodostrojarstvo.

- Veliki interes je bio za upis tog interdisciplinarnog studija. Čak 60 studenata ga je upisalo. Imamo puno pomoraca koji se žele usavršiti u svom znanju i zaposliti na kopnu. Znanje vam nitko ne može oduzeti, istaknuo je Orović koji se još dok je navigava počeo baviti znanstvenim radom.

Ni Pomorski fakultet nije više što je bio. Orović je od početka našao način kako spajati teoriju i praksu pa je i ideju za svoj doktorat dobio na brodu.

- Doktorirao na modelu uštede na postrojenjima LNG brodova koji su se u to vrijeme počeli ubrzano graditi. Moje rješenje pokazalo se isplativo i nakon 10 godina još uvijek je najbolje, bez imalo pompe će dr. Orović.

Na Pomorskom odjelu radi se i na mnogim EU projektima. Jedan od značajnijih je poboljšanja propulzije na brodskim propelerima.

- Pokušavamo znanstveno objasniti kakve učinke na propele ima potrošnju goriva, smanjenju misije CO2... Svi ti rezultati predstavljaju se i studentima koji se uključuju pa čeka i zapošljavaju na EU projektima. Lani smo bili sudionici projekta u kojem smo istraživali uštedu goriva na putničkim brodovima na određenim rutama između Italije i Hrvatske napravili Gutta Visir aplikaciju, naveo je među ostalim dr. Orović.

U sve to Pomorski odjel ima odličnu opremu, uz najnovije generacije simulatora, nabavili su sofisticiranu opremu za mjerenje vibracija i emisiju plinova.

- Sretan sam što radim na Pomorskom odjelu, iskreno će Josip Orović koji je na tom odjelu prisutan 9 akademskih godina. Ekipa nastavnika je mlada, stručna i uglavnom zadarska.

Još kada dobiju novi i veliki prostor za Pomorski odjel u zgradi STEM-a čija se gradnja priprema u sveučilišnom kampusu, gdje će taj "brod" otploviti.