Zadarska odvjetnica Tanja Budimir Gulan danas je u emisiji Nedjeljom o 2 komentirala situaciju s posvajanjem djece iz Konga te prenijela svoja iskustva o posvajanju čak petoro djece iz ove afričke države. Kaže kako ju je cijela ova novonastala situacija oko uhićenih posvojitelja u Zambiji natjerala da ispriča javnosti kako je ona posvajala djecu i da tako pokuša otkloniti nedoumice koje se u javnosti vezuju uz ovu temu.

- Ne mogu reći da sam ja sad glasnik svih obitelji koje su posvojile djecu u Hrvatskoj iz DR Konga, ali se svi u ovom trenutku nalazimo u jednoj jako teškoj situaciji jer smo izloženi neviđenom medijskom linču. Lako za nas posvojitelje, ali su izložena naša djeca. Ja danas ne nastupam kao odvjetnica, ne kao Tanja Budimir Gulan. Ja danas nastupam kao majka. Mislim da svaka majka ima poriv zaštititi svoju djecu pa tako i ja, rekla je u uvodu emisije.

Rekla je da joj sve što se događa u zadnjih mjesec dana izgleda kao "lov na djecu".

- Pogledajte malo medijske natpise i društvene mreže, mislim da to svi gledaju i čitaju komentare. Toliko su degutantni i brojni da ne želim te riječi ponavljati niti se na takav nivo spuštati. Ali kad pogledate nacrtano vješalo, na što vas to asocira, upitala je.

Voditelju Aleksandru Stankoviću odgovorila je na pitanje kako je uopće došlo do ideje o posvajanju djece iz Afrike. Budući da nije zatrudnjela prirodnim putem, pokušala je posvojiti dijete u Hrvatskoj, ali joj je brzo postalo jasno da je procedura duga i složena i da nije izvjesno da će posvajanja uopće biti. Upoznala se sa Zadrankom koja je posvojila dijete iz Konga.

- Nisam imala razloga za sumnju, jer sam malo pričekala i vidjela da je s posvajanjima sve u redu, da su djeca dobila državljanstvo. Posvajanja idu preko agencije, na jednak način u SAD-u, pa ni s te strane nije bilo razloga za brigu, rekla je Budimir Gulan.

Optužbe da se radi o kupnji djece su neodržive, budući da procedura roditelja dođe oko 6 tisuća dolara, što zasigurno nije iznos kojim bi se potkupio pravosudni sustav, a na kraju i majka djeteta. Istina je da posvojitelji kasnije mogu donirati sredstva doma u kojem su djeca bila smještena, ali to nije obveza. Takvim donacijama dom u kojemu su bila smještena njezina djeca postao je puno bolje mjesto.

Njezina priča specifična je i po tome što je nastojala spojiti sestre, a kasnije i braću. Nakon posvajanja prve troje djece doživjela je strašnu tragediju, u kojoj su joj u razmaku od godinu dana od raka preminuli otac i suprug. U toj neizmjernoj tugi odlučila se na novo posvajanje, a kako se pokazalo da je brat četvrtog posvojenog djeteta također u lošem stanju,odlučila je i njega posvojiti. U Hrvatsku su obojica stigli s razbuktalom malarijom te su hospitalizirani. Svi su sada izvrsno, a najavila je i važnu novost:

- Kada smo bili na putovanju u Istri, kći mi je rekla da bi tu bilo lijepo živjeti. Odlučili smo da će tako i biti, jedan novi početak za nas, rekla je Budimir Gulan.