Ravnateljstvo zadarske bolnice pohvalilo se nedavno s ulaganjima u prostor i opremu želeći poručiti javnosti kako su oni rekorderi u sustavu koji, međutim, puca po kadrovskom.

Najbolji primjer toga je Audiologija - čak 2,2 milijuna kuna se ulaže u opremanje ambulante u kojoj nema tko raditi. Zadrani znaju kako ih odlaskom dr. Krstić u mirovinu s Odjela za Otorinolaringologiju (ORL) šalju da naprave tu diferencijalnu pretragu najbliže u šibensku bolnicu, a mogu dobiti uputnicu za kliničke centre u Splitu ili Zagrebu.

I bez obzira što znaju da je nastala velika kadrovska rupa na ORL, uprava Bolnice tražila je od Zadarske županije kao osnivača da iz tzv. decentraliziranih novaca iz Države od kojeg oni dobivaju najveći dio, preusmjere za tu opremu.

 

Šef tog odjela, pof. dr sci. Neven Skitarelić, nije nam mogao reći koliko dugo će ta ambulanta po završetka opremanja biti bez liječnika koji će u njoj obavljati audiološke pretrage. Nalaz za njih može jedino potpisati ORL specijalist sa subspecijalizacijom.

- Naš odjel je 2019. godine imao devetoro specijalista i troje specijalizanata. Nakon dvije godine ostali smo na troje specijalista i dvoje specijalizanata. Imamo tri liječnice na porodiljnom, od kojih se jedna nedavno vratila i prema zakonu ne mora prihvaćati dežurstvo koje je dodatno opterećenje na našem odjelu, kazao nam je dr. Skitarelić.

Prema svemu što se događa na tom odjelu na kojem se revno rade i operativni zahvati i hvataju koraci s listama čekanja nakon korona zastoja, poboljšanje kadrovskog stanja ne može se dogoditi preko noći.

Standard na ORL odjelu trebao bi biti 11 specijalista, a ne troje. A kamoli da će se skoro pojaviti netko tko će ići na subspecijalizaciju za audiologiju.