Izvanredna konferencija za medije ispala je velika blamaža Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske.

Jučer su iznijeli ozbiljne optužbe o malverzacijama s plaćama, stanju opreme te zapovjedniku zadarske Javne vatrogasne postrojbe Željku Šoši koji je, prema njihovim riječima, doveo Zadar u situaciju u kojoj su građani i vatrogasci u opasnosti. "Tragedija je samo pitanje dana", alarmirali su jučer javnost, a danas o tome ni riječi.

Tajnik Udruge Frane Žudić rekao je kako su članovi iz pet gradova došli dati podršku i saslušati probleme kolega iz Zadra, predsjednik udruge Željko Blažinović pohvalio se rastućim brojem članova te istaknuo kako su i drugdje prisutni problemi za čije je rješavanje potrebno zajedništvo, dok je sindikalni povjerenik zadarske podružnice Sindikata vatrogasaca Rijeka Dino Lilić naglasio važnost novog kolektivnog ugovora uz zahvalu članovima udruge i poruku: "Da se ovim tempom nastavi". Što se tiče niza nepravilnosti koje su jučer spominjali, Žudić je tek rekao kako „postoje alati i institucije koje će se time baviti".

Novinari, kojih je iznenadio današnji istup sindikalista nakon njihovog jučerašnjeg dopisa, pokušali su dokučiti razlog ovakvom preokretu. Na njihovo pitanje Lilić se ogradio od dopisa ističući kako ga on osobno nije pisao.

- Mi smo pokrenuli odvjetnike, institucije i vještačenja, ja nisam ni porota ni krvnik i ne mogu iznositi činjenice dok ih ne dobijem na papiru. Sve drugo je nagađanje, nećemo nikoga prozivati ni napadati, istaknuo je Lilić.

No Žudić je jučer poslao dopis u kojem su napravili upravo to.

- Nisam dobio prijavu da ne valja točno taj i taj kamion. Rečeno je da je stanje postrojbe i vozila loše. Ja tu ne radim i ne znam što je točno u pitanju. Dečki su većinom anonimno prijavljivali jer se ljudi boje izložiti. Nisam provjeravao od koga je došlo, mi smo pokrenuli postupak prema inspektoratu. Došli smo pričati o problemima, neću izlaziti s nikakvim optužbama, imamo određene sumnje i prijave članova, a nadležni inspektor će dati mišljenje, pravdao se Žudić.

Zašto niste prvo provjerili prijave prije nego što ste s njima izlazili u medije?, pitali su Žudića suprostavljeni kolege koji su, kao i novinari, istaknuli da je riječ o vrlo ozbiljnim optužbama.

- Išao je dopis kako je išao, mi smo mislili da će inspekcija biti danas. Morate shvatiti, ja sam kao činjenicu naveo da smo imali prijavljen problem, a činjenica kakav je problem, za to nitko od nas ovdje nije kompetentan, poručio je tajnik udruge čiji su članovi tako, nažalost, prokockali priliku za argumentirani govor o problemima u vatrogastvu.

Nakon njih medijima se obratio prozvani zapovjednik Šoša koji poteze sindikalista vidi kao politiziranje i borbu dva sindikata.

- Navodi pojedinaca i određenih organizacija o tome da imamo najmanje plaće u RH, o tome da vatrogasci ne mogu ići na bolovanje, da sami kupuju opremu ili da se vozila pale na žice - obične su laži i klevete koje nanose štetu ovoj postrojbi te najavljujem da će pojedinci biti kažnjeni, a protiv pravnih osoba podnijet ću tužbe, ukoliko se neistine ne demantiraju kako su danas to najavili. Provjerite vozila, obiđite sobu! Imaju klimu, pet televizija..., govorio je Šoša pozivajući novinare u obilazak kako bi se sami uvjerili u njegove riječi prema kojima je JVP Zadar jedna od opremljenijih postrojbi u Hrvatskoj te kako građani mogu biti mirni po pitanju sigurnosti.

Istaknuo je kako ga članovi Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca nikad nisu pitali kakvo je stanje opreme.

- Dvadeset puta sam im rekao da dođu do mene, no njima nije cilj razgovor, već politiziranje. Ja se bavim politikom, ali ne ovdje. U postrojbi za mene važi samo struka! Rekli smo: "Idemo u pregovore za kolektivni!" Plaće su male, ali to nije do mene nego do kolektivnog ugovora. Niti jedan prijedlog nisam dobio od njih, istaknuo je HDZ-ovac koji već 23 godine vodi tu postrojbu.

Na pitanje novinara obznanio je kako je njegova plaća oko 14 tisuća kuna neto, dok je početnička plaća vatrogasaca oko 6 tisuća kuna, a vođe grupe oko 8.500 kuna.

Inspekcije rada i zaštite na radu, koje dolaze sutra, Šoša se ne boji.

- Pozivam sve inspekcije, vrata su nam otvorena. Ovdje je sve transparentno, istaknuo je zapovjednik JVP Zadar.