Tri mjeseca od imenovanja, zadarski tužitelj Emilijo Kalabrić prisegnuo je na novu dužnost zamjenika glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek.

Uz Kalabrića na svečanosti, održanoj jučer u Zagrebu, za zamjenike glavne državne odvjetnice prisegnuli su Jurica Ilić, Diana Pervan, Barbara Sandalj i Michele Squiccimarro, nakon što ih je Državnoodvjetničko vijeće imenovalo na te dužnosti na svojoj sjednici održanoj 18. i 19. listopada 2022. godine.

- Novoimenovani zamjenici i zamjenice prisegnuli su pred predsjednikom Državnoodvjetničkog vijeća Darkom Klierom, a svečanoj su prisezi prisustvovali Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek i zamjenici Glavne državne odvjetnice te državni odvjetnici i zamjenici državnih odvjetnika iz županijskih i općinskih državnih odvjetništava i USKOK-a, izvijestili su iz Državnoodvjetničko vijeće.

No još nisu obznanili tko će kao vršitelj dužnosti zamijeniti Kalabrića u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru, a niti su objavili natječaj za imenovanje njegovog nasljednika. Dok čekamo odgovor iz DOV-a, podsjećamo kako je prvi zamjenik županijskog državnog odvjetništva Denis Sokol, koji je donedavno bio i glasnogovornik. Odnose s javnošću u novoj godini preuzela je Marijana Stipić, bivša glavna glavna općinska državna odvjetnica koja je prošle godine prešla u ŽDO.

Podsjetimo, Kalabrić je zadarski ŽDO preuzeo u studenom 2019. godine, a dotad je bio zamjenik i glasnogovornik u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku. Njegovo imenovanje za vršitelja dužnosti, a potom i na četverogodišnji mandat, bila je svojevrsna pljuska zadarskom pravosuđu jer je Državnoodvjetničko vijeće poništilo natječaj na kojeg su se za to mjesto javila trojica zadarskih kandidata. ŽDO sada ponovno, na polovici njegovog mandata, ostaje na zadarskom kadru.