Svega pet godina od kada je prvi put dobila to priznaje, Vlatka Pehar postala je dvostruka dobitnica „Nasmiješenog sunca", nagrade koju Grad Zadar već 20 godina dodjeljuje najuspješnijima u ostvarenju turističke sezone. Laureatkinja u kategoriji najboljeg turističkog vodiča tim nas je povodom odvela u svoju životnu turu.

Odrasla je u obitelji profesora pa je edukacija predstavljala sastavni dio odgoja.

- Izborom mog prvog studija Povijest umjetnosti i Talijanskog jezika i književnosti i ja sam krenula tim putem, ali me ponuda za radom u turizmu za vrijeme studija usmjerila u ovom pravcu nakon čega sam uz rad studirala na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti. Budući da sam po prirodi proaktivna, dinamika rada u turizmu me ispunjavala, ispričala nam je Pehar.

Kako je godinama radila u turističkim agencijama, neposredan rad s gostima, uglavnom strancima, nije joj bila nepoznanica.

- Povremeno sam vodila grupe i team buildinge, što je pridonijelo mojoj odluci o otvaranju obrta, te sam tako svoje djelovanje usmjerila stručnim vođenjima. Smjerovi studiranja na Sveučilištu u Zadru i osobni interesi potaknuli su me na to, rekla nam je nagrađivana turistička vodičica.

Godinama svoj posao radi s istim žarom kao i prvog dana, a tu njezinu strast nije uspjela poljuljati ni epidemija koronavirusa.

- Taj period za nas vodiče bio je iznimno težak. Nastale su velike promjene u našoj struci. Nije više lako raditi samo ovaj posao, jer je sezonski, stalnih prihoda nemamo, a troškove za obrt moramo podmirivati. Tijekom pandemije nedostajao nam je rad s gostima, ali sam i tada našla zamjenski posao u Parku prirode Vransko jezero, na mjestu stručne suradnice za promidžbu i prezentaciju. Bilo je to jedno pozitivno iskustvo, istaknula je Vlatka koja je ekspert za područje kulturno-doživljajnog turizma.

Na svoja dva desetljeća rada u turizmu iznimno je ponosna.

- Bez obzira na napor koji je neizbježan u ovom poslu, rad u turizmu zbog svoje dinamike donosi i brojne doživljaje koji ostavljaju neizbrisiv trag, rekla nam je Pehar koja je članica Udruge turističkih vodiča Donat.

„Lokalno, drugačije i pamtljivo", karakteristike su njezinih tura kroz koje turiste vodi kroz poznate i one manje poznate kulturne i prirodne ljepote svog grada Zadra i njegove okolice.

- Čak i mnogi sugrađani, koji misle da puno toga znaju o svom gradu, ostanu ugodno iznenađeni koliko toga saznaju tijekom stručnog vođenja. Jedno takvo je, primjerice, kao iznenađenje u sklopu proslave vlastitog rođendana, organizirao zadarski stomatolog dr. Ivan Marić koji me angažirao za tu priliku, prepričala nam je turistička vodičica iz Zadra.

Osim tog poziva, oduševilo ju je i saznanje da je druge motivirala za to zanimanje. Među njima je i umirovljenica Marija Ravlić koja je njezino vođenje istaknula kao jedan od motiva da upiše tečaj za licenciranog vodiča.

- Njezina priča me oduševila. Drago mi je susresti entuzijaste koji se odluče raditi ovaj posao i kod kojih osjetim da to rade s posebnim žarom i ljubavlju. Ovaj posao je izrazito dinamičan, vrlo odgovoran te iziskuje veliko strpljenje i fleksibilnost, pa ga može raditi samo onaj koji uistinu voli rad s ljudima, poručila je Pehar dodajući kako je pohvala Marije Ravlić za nju bila predivan dar.

Dar kojeg je dobila odlukom povjerenstva u akciji „Nasmiješeno sunce" predstavlja joj motivaciju za daljnji rad.

- Zahvalna sam što je moj rad prepoznat kao dobar i kvalitetan. Drago mi je da imam dobru suradnju s Turističkom zajednicom Grada i Turističkom zajednicom Zadarske županije i da u različitim situacijama predstavljam grad i županiju stranim novinarima, vlasnicima agencija, na sajmovima izvan Hrvatske i slično. Za nas vodiče se s pravom kaže da smo ambasadori svoje zemlje jer upravo o nama, našem znanju i načinu prenošenja kao i našem ponašanju, ovisi kakvu će sliku o našoj zemlji turisti prenijeti sa sobom. Mi smo promotori našeg grada i Domovine i najsretnija sam kad uspijem potaknuti radoznalost kod gostiju. To me ispunjava i čini radosnom, poručila je nagrađivana interpretatorica baštine.