Mladi ginekolog dr. Marko Dragić od prije tri tjedna na posudbi je u zadarskoj bolnici. Iako je specijalizirao za Dom zdravlja, u toj ustanovi ne mogu mu isplatiti plaću jer nije sklopio ugovor s HZZO.

A nije ga sklopio jer nije prikupio 1.500 pacijentica koliki je limit za ugovaranje glavarine, doznajemo od dr. Renate Bek, ravnateljica Doma zdravlja koje će isporučivati fakturu Općoj bolnici Zadar da bi dr. Dragiću isplatili plaću.

Do kada će tako biti, ravnateljica Doma zdravlja ne zna. U HZZO prema njezinim riječima razmatra se izmjena pravilnika za ugovaranje manjeg broja pacijenata. Istodobno ostali ginekolozi imaju na tisuće upisanih pacijentica ugovorenih za financiranje s HZZO.

 U upravi Doma zdravlja još se nije definiralo kako i na koji način će dr. Dragić koji je od rujna sjedio u ordinaciji i čekao da se pojave pacijentice, nastaviti s upisom. Naime, on nema medicinsku sestru koja bi mu to radila dok je on uposlen u Bolnici.

Za sada do daljnjega ostaje dr. Petar Lozo, koji je stekao uvjete za mirovinu, ali s obzirom da u ginekološkoj mreži nedostaju još dva ginekologa, on do daljnjeg ostaje s radom. Zakonom je omogućeno da bez posebnih dozvola liječnici mogu produžiti s radom do 68. godine života.

Dr. Dragić je po završetku specijalizacije bio u zamijeni svojoj kolegici u Domu zdravlja. Po njezinom povratku postao je slobodan za svoje pacijentice ali one su rijetke.

Dr. Dragić  je obavezan pet godina ostati u Domu zdravlja koji mu je platio specijalizaciju, planirajući kako će on biti taj koji će spremno dočekati smjenu generacija među ginekolozima.