Domovinski pokret dobio je poslovni prostor u Medulićevoj 2, adresi u centru grada poznatijoj kao sjedište zadarskog HDZ-a. Ishod je to javnog natječaja Grada Zadra za zakup poslovnog prostora veličine 35 kvadrata kojeg je ranije koristila udruga Hrvatska sloga diljem svijeta.

- Na javni natječaj pristigla je samo jedna ponuda i to političke stranke Domovinski pokret. Prijavitelj je ponudio 2 EUR/m2, obzirom da je početna cijena bila 1 EUR/m2, informirali su nas iz Odjela za gospodarenje gradskom imovinom.

No komunikaciju s novinarima prekinuli su kada smo ih pitali za paradoks tog javnog natječaja. Naime, HDZ za prostor na istoj adresi već 10-ak godina plaća svega jednu kunu, odnosno 13 centi po kvadratu, pa natječaj s početnom cijenom od jednog eura ispada kao izrazito nepovoljni tečaj.

Računica je sljedeća - HDZ za ogroman prostor veličine 217 kvadrata u gradski proračun uplaćuje „sitniš" od 217 kuna mjesečno, odnosno 28.8 eura, dok su zainteresirani novi susjedi za „garsonijeru" od 35 kvadrata morali izdvojiti minimalno 35 eura (263.71 kuna).

Kad smo ih pitali „kako to", iz Odjela su nam odgovorili:

- Što se tiče početne cijene zakupnine na objavljenom natječaju, obzirom da se radi o natječaju prilagođenom potrebama političkih stranaka, cijena zakupnine ne može pratiti cijenu iz ekonomskog sektora, ali opet ista mora biti takva da pokriva barem minimalno održavanje nekretnine, odgovorili su nam iz Odjela.

Muk je nastao nakon našeg zaključka da HDZ, prema tome, ne pokriva održavanje nekretnine.

Inače, HDZ nije jedina stranka kojoj je Grad Zadar dao prostor po simboličnoj cijeni od jedne kune. Najbliži primjer je HSS koji je nestao iz političkog života grada, ali ne iz prostora u Medulićevoj za čiji najam i dalje ima ugovor s Gradom.

Simbolična cijena, kakvu plaćaju udruge, uvedena je za vrijeme mandata gradonačelnika Zvonimira Vrančića nakon višestrukih upozorenja Državne revizije i Ministarstva uprave jer je dotad Grad Zadar svoje prostore strankama davao besplatno na korištenje. U Odluci o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, koja je trenutno na snazi, nema jasno definiranih cijena, već se samo navodi kako „Odluku o kriterijima za utvrđivanje visine zakupnine i djelatnosti u poslovnim prostorima donosi Gradonačelnik Grada Zadra".

Za razliku od Zadra, većina drugih gradova strankama naplaćuje korištenje prostora po cijenama koje su bliže tržišnoj, čime pune proračune iz kojih političarima ionako idu sredstva za rad.

Tko sve, barem na papiru, stanuje u Medulićevoj 2?

- Trgovačko društvo Manufaktura j.d.o.o. koristi poslovni prostor veličine 18,50 m2 temeljem sklopljenog ugovora o zakupu sa Gradom Zadrom po cijeni zakupnine 9,10 EUR/m2

- Dva poslovna prostora koriste političke stranke - Hrvatska demokratska stranka i Hrvatska seljačka stranka temeljem sklopljenog ugovora o zakupu sa Gradom Zadrom po cijeni zakupnine 1 kn/m2

- Tri poslovna prostora koristi Narodni muzej Zadar koristi bez naknade

- Dva poslovna prostore koristi trgovačko društvo Obala i lučice koristi dva poslovna prostore na navedenoj adresi bez naknade

- Tri poslovna prostora koriste različite udruge - Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti Cinaz, Udruga veterana 4. gardijske brigade i Hrvatsko pjevačko društvo Zoranić temeljem sklopljenih ugovora o korištenju poslovnih prostora po cijeni zakupnine 1kn/m2, sukladno Odluci Grada Zadra o dodjeli gradskog prostora na korištenje udrugama

- Jedan poslovni prostor ukupne površine 31,50 m2 koristi Grad Zadar za potrebe arhiva