Akcija mladih neće povući svoje amandmane iz proračuna za 2023. godinu, na što ih je pozvao gradonačelnik Branko Dukić kako se ne bi realizirala njegova odluka o obustavi izvršenja proračuna koja se tumači kao blokada Grada.

- Gradonačelnik je na sjednici Gradskog vijeća tvrdio da su sva 34 naša amandmana nelegalna, a kasnije je u dokumentu objavio kako ih je nelegalno 11 jer djelomično zadiru u sredstva za koja vijećnici nisu mogli nikako znati da su ugovorena. Uvid u ugovorena sredstva, kao gradski vijećnici nemamo, odnosno HDZ nam ih sakriva na drugoj razini proračuna. Namjerno smo u proračun stavili 5 tisuća eura za stolni tenis jer je to amandman koji izaziva rebalans. To je ono čime se moramo služiti kako bi bili gradski vijećnici u Gradu Zadru, poručio je Ante Rubeša na današnjoj konferenciji za medije.

Upozorio je kako su im uvjeti rada onemogućeni na svim razinama.

- Gradonačelnik je imao više prilika za postići dogovor pa i nakon izglasanih amandmana dovoljno manevarskog prostora da dogovori kohabitaciju, ali zbog svojeg imidža zadrtog i isključivog hadezeovca, odabrao je kazniti građane koji su ga izabrali da ih vodi. Sad više ne možemo intervenirati i mijenjati izvore. Sad jedino možemo vjerovati zaključku stranke, koja je optužena da se udružila u zločinački pothvat, kako bi opljačkala svoj narod. Klub vijećnika Akcije mladih to odbija na svim razinama. Pričekat ćemo odluku suda te ćemo onda u roku od 45 dana ako bude potrebno izmijeniti izvore i opet izglasati proračun, rekao je Rubeša.

Iznio je i dva uvjeta koja se moraju ispuniti prije nego što sjednu za stol s HDZ-ovcima ako nakon presude Visokog upravnog suda budu primorani mijenjati izvore.

- Osnovni uvjet kluba je prisutnost medija, a primarni, kako bi se uopće odazvali na takav sastanak, zatvaranje noćnog kluba Ledana. Danas je nešto popularno imati uvjete, ajde da probamo i mi. Možda upali, istaknuo je Rubeša.

Odgovorio je i na izjave predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Šime Erlića koji je Rubešu, zajedno s Eniom Meštrovićem i Danielom Radetom, prozvao kukavicama koje se boje izbora.

- Ne bojimo se izbora. Cijeli svoj politički vijek mi u Akcije mladih ne odstupamo ni milimetra, borimo se protiv najkriminalnijeg ogranka, najkriminalnijeg udruženja u povijesti Hrvatskog naroda. Kad Branko Dukić zbog svoje nesposobnosti, bešćutnosti i arogancije podnese ostavku i ako se Gradsko vijeće složi, podnijet će ostavku i svi vijećnici Akcije mladih. Socijalni amandmani su natjerali vlast da pokaže pravo lice. Zvijer je spremna uništiti sve, kako bi i dalje opsjedala dušu nekoć Grada. Ako naša revolucija iznjedri zdraviju okolinu, a da pritom to rezultira našim nestankom s političke scene, ponosno ćemo koračati u političku smrt!, poručio je Rubeša.

Osvrnuo se i na dopis gradonačelnika koji je stigao na e-mail adrese svih zaposlenika Grada Zadra te gradskih ustanova i tvrtki, a u kojemu ih obavještava kako su zbog odluke oporbenjaka u pitanje dovedene njihove plaće, odnosno kako nalog za isplatu čeka stvaranje pravnih uvjeta.

- Laž je da će tete iz vrtića i ostali ostati bez plaće. Svi znamo da se iz tehničkog proračuna osiguravanju plaće!, istaknuo je Rubeša za kojeg je takvo ponašanje gradonačelnika sramotno.