HDZ-ova vijećnica Marjana Bakmaz postavila je na proračunskoj sjednici Gradskog vijeća dogovoreno pitanje pročelnici Dini Bušić kako bi ova objavila da će se nakon  5 godina obnoviti dio bedema urušen na ulazu u park Vladimira Nazora. Pročelnica Bušić još se pohvalila kako će spomenička renta koja je prijašnjih par godina odlazila za EU obnovu Providurove i Kneževe palače, postati namjenska s obzirom na to tko je obveznik plaćanja tog ekstra nameta.

Godine brzo lete pa nije čudno da je pročelnica za kulturu i sport zaboravila kako je lani bilo planirano 300 tisuća kuna. U programu je to bilo ovako napisano: " Prije nekoliko godina, tijekom razdoblja velikih oborina, dogodio se odron zemlje i dijela bedema
bastiona Forte. Odron je prouzročio urušavanje zidnog plašta uz istočni ulaz u utvrdu (danas Perivoj). Po ovom događaju izrađena je snimka postojećeg stanja i projekt sanacije dijela bedema bastiona Forte prema kojemu se planira postupiti. Za ovaj projekt u 2022. godini planira se izdvojiti 300.000 kuna". U rebalasnu proračunskog dijela za oćuvanja kulturne baštine navedeno je kako se planiran iznosu od 850.000 kuna umanjuju za 370.000 kuna a odnosi se na usluge investicijskog održavanja. Koga, čega...?

Na kraju 2022. godine, pročelnica koja nije uspjela dvije prethodne godine izvući novac na natječaj Ministarstva kulture, najavljuje kako će obnova unutrašnjeg kamenog plašta poskupiti za 150 tisuća kuna. - Projekt smo imali, ali revizijom i novim troškovnikom pokazalo se neko poskupljenje od oko 150 tisuća kuna, izjavila je pročelnica Bušić a da nitko od vijećnika nije problematizirao to navodno poskupljenje. Čega? Je li kamen koji je tamo stotinama godina skuplji kao građevinski materijala ili ga treba uvesti kao i majstore koji su u tom čekanju  da ih angažiraju iz Grada Zadra podigli svoje cijene u nebo. Ili je u pitanju nešto treće.

Početkom srpnja, na obilježavanju godišnjice UNESCO-a na čijoj su listi venecijanske obrambene zidine pa tako i ovaj urušen dio utvrde Forte, pročelnica Bušić je najavila obnovu dijela unutrašnjeg zida  iz gradske blagajne kad im već Ministarstvo kulture nije dalo novaca. Ali se to nije dogodilo 2022. godine iako je to obećano na amandman vijećnika AM.

Urušavanje se dogodilo par mjeseci nakon što su bedemi uvršteni na popis UNESCO-a. Godinu dana poslije na pitanje ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek kako je moguće da je pod zaštitom svjetske organizacije to još uvijek ruševina, dovitljivi  da ne kažemo lažljivi domaćini iz Grada Zadra suflirali su kako je razlog tome zabrana rado tijekom ljetne sezone.

I kako onda ne prozvati za odgovornost gradske vlasti kojima je stalo samo do vlastitih spomenika. Njihov odnos prema vlastitoj baštini  je licemjeran jer za njih postoje samo mega EU projekti. Niti  UNESCO nije im svetinja a još manje novac poreznih obveznika koji će se zbog njihove nebrige utrošiti puno više nego što bi to koštalo prije četiri godine.

I sve se to događa od jeseni 2017. do tko zna koje jesni tijekom dva mandata gradske vlasti koju vodi Branko Dukić.  Jedini koji je odmah reagirao je pročelnik Robertino Dujela koji je naložio postavljanje drvene oplate zaštite na ulazu u Park. A i nju je nagrizao zub vremena.