Na zadarskom području već 15 dana na snazi je preporuka o prokuhavanju vode, nakon što je zbog obilnih padalina početkom mjeseca došlo do zamućenja vode u vodocrpilištu Dolac (Muškovci), a time i svim dijelovima vodoopskrbnog sustava. S ovim razdobljem i ukupnim brojem od 42 dana, koliko je od početka godine preporuka o prokuhavanju bila na snazi, Zadar je oborio neslavni rekord iz 2017. godine, kada je bila zamućena 34 dana.

- Preporuka nije povučena jer razina mutnoće nije ispod zadane vrijednosti od 4 NTU, iako u vodi nema bakterija ili kemijskih onečišćenja te je voda zdravstveno ispravna. Ljudskom oku zamućenost ispod 6 ili 7 NTU nije vidljiva, kada je jako mutna onda govorimo o vrijednosti od 10 ili 15 jedinica, no s obzirom na zadane parametre preporuka o prokuhavanju vode je još na snazi, kaže nam zamjenik direktora Vodovoda Hrvoje Patrk.

Problem zamućenosti vode nije od jučer, a zajedno s drugim problemima u zadarskoj vodoopskrbi trebao bi biti riješen velikim projektom vrijednim blizu 2 milijarde kuna. Elaboratom zaštite okoliša, koji je napisan u pripremi ovog projekta, predviđena je gradnja Uređaja za kondicioniranje pitke vode Zadar-Dolac vrijednog 140 milijuna kuna.

U njemu se navodi i kako je prosječno ograničenje upotrebe vode na godišnjoj razini dvadesetak dana. Već uočeni problemi u radu sustava, očekivani porast broja dana s povećanom mutnoćom zbog utjecaja klimatskih promjena te izgledno usvajanje izmjena i dopuna Direktive o vodi za ljudsku potrošnju, koja će propisati maksimalnu mutnoću od svega 1 NTU, upućuju na nužnost provedbe mjera realizacije tehnološkog rješenja za preradu vode u cilju otklanjanja mutnoće, naročito za vode s izvora i zahvata Zrmanja, tim više što je realnost očekivati sve veću usmjerenost prema tom pravcu dovoda vode.

Ovaj uređaj za filtriranje vode morat će pričekati kompletan projekt, a to znači nekoliko godina, uz uvjet da ga EU na kraju pristane financirati.

- U trenutku pisanja elaborata u siječnju prošle godine projekt je bio procijenjen na 1,7 milijardu kuna. U ovom trenutku, zbog porasta cijena, bliži je vrijednosti od 2 milijarde kuna. Ovih dana završeno je javno savjetovanje, nakon čega će se objaviti natječaj za izradu projekta vrijedan između 30 i 35 milijuna kuna. To je proces koji će trajati nekoliko godina, a kada se krene u gradnju rješavat će se pitanje kompletne vodoopskrbe zadarskog područja, uključujući i otoke u zadarskom arhipelagu. U njemu je i gradnja uređaja za filtriranje vode kaže Patrk.

Do tada valjat će sve više dana u godini prokuhavati vodu, vjerovati tvrdnjama da je ona unatoč preporukama potpuno ispravna a piće ili, u konačnici, kupovati pitku vodu u trgovinama.