Radovi u Foši su zahuktali sudeći prema snimkama od prošlog petka.

Tamo je otvoreno veliko gradilište kako bi se nakon četiri godine od kada je sila mora i vjetra urušila već podlokani dio obale rekonstrukcija je bila nužna. Splitski Akropolis izabran je za izvođača radova koji su tek počeli u listopadu.

Nije lako bilo ni osloboditi taj zapušteni dio priobalja od stvari i osoba koje koriste poluruševnu imovinu nekadašnje Adria koja je davno i privatizirana.

 Na gradilištu je vidljivo da je veći dio obale demontiran. Sa strane su ostavljen velike gromade kamena koja će prema projektu splitske Obale biti vraćen kroz rekonstrukciju obale.

Vrijednost ugovorenih radova je 2 milijuna kuna, a rok je šest mjeseci. S obzirom na dosadašnja dobra iskustva s Akropolisom koji je je u Jazinama obavio posao prije roka, očekuje se da to bude u Foši.
Ima li iznenađenje na gradilištu na to pitanje od nadležnih u Gradu Zadru nismo dobili nikakav odgovor.

A što će biti nakon uređenja obale u Foši?
Ništa. To će i dalje ostati kao interventna obala na koju će se vezati brodovi hitne pomoći i drugi, kazao nam je nedavno pročelnik Darko Kasap.

Za razliku od povijesne lučice Foša kojom gospodari Županijska lučka uprava, taj u skoroj budćnosti uređeni obalni pojas s lukobranom ostat će i dalje bez nadzora - slobodno korištenje veza. Osobito ljeti.

 Bit će to tako sve dok jednog dana ne dođe investitor koji će kupiti nekretninu uz more koja nažalost do tada ostaje ruglo povijesnog središta Zadra.