Iako je sjedište Jadrolinije u Rijeci, državni brodar će u Zadru 5. prosinca imati završnu svečanost obilježavanja 75 godina postojanja uoči blagdana sv. Nikole i Dana pomorstva u organizaciji Ministarstva mora. S obzirom na to da je državni tajnik mora Josip Bilaver, Zadar je opet izabran za mjesto središnje proslave.

Glavni gost direktoru Jadrolinije Davidu Sopti bit će premijer Andrej Plenković.

Mediji su pisali kako HDZ-ovac Sopta uživa posebno povjerenje predsjednika stranke  Plenkovića

Proslava će se, kako doznajemo, održati na brodu Marco Polo - jedinom koji održava međunarodne linije budući da se brod Dubrovnik prodaje. Nije originalno jer je na trajektu Zadar prije nekoliko godina održana proslava povodom obilježavanja Dana županije. Trajekt Zadar koji je kupljen i kum mu je bio tadašnji ministar Božidar Kalmeta, godinama je održavao liniju Zadar - Ancona dok ga Jadrolinija nakon lobističkog dogovora na Hvaru nije povukla iz Gaženice nazad u Stari Grad a linija je ukinuta.

Ove je godine tu međunarodnu liniju iz Zadra održavao trajekt Marco Polo, paralelno sa Splitom. Zbog proslave u Zadru, Jadrolinija je oglasila izvanrednu i to zimsku liniju iz Ancone za Zadar 2. prosinca. Marco Polo ostaje u Gaženici kako bi se pripremio za veliku feštu Jadrolinije a na redovnu liniju iz Splita za Anconu 4. prosinca uskočit će brod Dubrovnik.