Čak 70% više posjetitelja nego na lanjskom, premijernom izdanju Zinfesta - ovogodišnji je rezime festivala Crljenka kaštelanskog i rođaka, odnosno Jadranskog sajma tradicijskih jela i vina, koji se minula tri dana održavao u Marini Kaštela u Kaštel Gomilici.

Festival je organiziran u dvije dvorane restorana Spinnaker, zapadnoj gdje su bili izlagači i vinari te istočnoj koja je bila rezervirana za stručna predavanja, kušanja vina, prezentacije, uz B2B corner, što se očito pokazalo kao puni pogodak.

- Istina, dodatni prostor za enološku edukaciju pobrao je sve komplimente samih vinara kao i posjetitelja našeg Zinfesta - ne krije zadovoljstvo uspjehom Zinfesta Srećko Radnić, u ime Klastera za održivi razvoj ZORA, organizatora ove važne eno-gastro manifestacije.

Ovaj festival Crljenku u čast, inače predaku svjetski poznatog i priznatog kalifornijskog Zinfandela, nije samo bitan Kaštelima, čiji su vinari prezentirali vrhunske Crljenke već i ostalim vinarima koji su sudjelovali na ovogodišnjem Zinfestu.

- Hvala vam na trudu u jačanju prepoznatljivosti našeg Crljenka kaštelanskog, brenda kojim se Kaštela mogu nametnuti i na domaćem i svjetskom tržištu. Hvala organizatorima sa Srećkom Radnićem na čelu, na manifestaciji koja promiče našu autohtonu lozu i vino - istaknula je Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište u Ministarstvu poljoprivrede, koje itekako podržava cijeli događaj i nastojanje promocije priče o Crljenku kaštelanskom. Sami festival, također podržavaju, Ministarstvo turizma i sporta, grad Kaštela i TZ Kaštela, SD županija te TZ SDŽ.

Komplimente je, među mnogobrojnima, nizao i Matko Kumanić, saborski zastupnik, dok je Zokić službeno Zinfest 2022. i zatvorila.

Na ovogodišnjem Zinfestu mogli ste primjetiti sve više i više mladih ljudi koji nastavljaju obiteljsku tradiciju, dodajući moderniji "štih", potreban za uspjeh na izuzetno zahtjevnom tržištu.

Tako vinariju Perišin već polako preuzima od oca Vlade sin Ivan, dok su u cjelokupnoj proizvodnji vina, ali i u uzgoju loze, prisutne i dvije dame, Katarina Vuina u obrtu oca Nevena Vuine te Matija Kovač u radu s ocem Ivanom Kovačem Matelom. I Lucija i Marko Žuža nasljednici su svog oca u proizvodnji sušene ribe u Pušnici Bek, a mlade snage stižu i na gastro sceni, onom važnom dodatku pri sljubljivanju vina i jela.

- Mladi kuhari su sve stručniji, zainteresirani za napredak te mi je izuzetno drago raditi s njima. Oni meni postavljaju izazove za uvijek nove menue te bez problema slijede moje ideje - kazuje nam

exquisit masterchef Antun Nišević pod čijom su palicom kuhana razna tradicijska jela za posjetitelje.

Kuhali su učenici četiriju srednjih škola: SŠ braća Radić - Kaštel Štafilić, Srednja škola Imotski, SŠ Blaž Juraj Trogiranin iz Trogira te Turističko-ugostiteljska škola iz Splita sa svojim profesorima Ivanom Romcem, Nikolom Dragunom, Mariom Pavićem, Lorenzom Pervanom, Marijom Kezela i Ljiljom Zulim. Kuhali su sipu i bob, orzo s kozicama, razne brujete, njoke, kozice i čips od kapule, ali i kremu od čokolade s Crljenkom.

Rapsodije okusa bilo je i u jelima od dimljenih kozica, dimljene sabljarke, pancete i kapanaca od boba u umaku od sušenih rajčica, sušimiju od tune... Pridružili su im se i profesionalci kao i zaljubljenci u kuhanje, od članova kambelovske udruge "Fešta o boba", pa Trogiranina Andre Vetme do Petra Božića, šefa Spinnakera sa Stipom Matasom i Goranom Marićem-Banjom, do članica udruge Solinjanke.

A uz degustaciju vrhunskih jela i vina, posjetitelji su pažljivo slušali i predavanja o vinima koja su vodili sommelieri, Ljubo Poštenjak te Daniel Čečavac vinski predavač, kao i Danijel Klaić, Alen Gulan te Vinko Tarbusković, ravnatelj Agencije za Starogradsko polje uz podršku vinara: Ivice Radunića, Antuna Kovačeva, Ivana Kovača-Matele, Nevena Vuine, Jakova Bedalova, Vlade Perišina, Ivice Milana, Marina Milana, Ante Kuzmanića, Marina Carića, Vicka Kaštelanca iz Šolte, Vinarije Krolo, Vinarije Mimici iz Omiša, Vinarije Balić sa Šolte, Vina Putalj, Stina vina s Brača, Vina Kairos iz Trogira, Vinarije kraljevski vinogradi iz Zadra, Kaštel Sikuli, te Pušnici Bek i Luciji Žuža, kao i Ribafišu-Živku Dražinu. U ovoj eno- gastro priči nazaobilazni su i pršutari, Ante i Dina Žigo iz Sinja, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka, kao i Nirs, Eridan te Centaurus, ali i medari Splitsko-dalmatinske županije, predvođeni Goranom Jurjević, medarom šampionom.

Nema sumnje, Zinfest 2022. bio je mjesto vrhunske promocije eno i gastro ponude Kaštela i Dalmacije.