Grad Zadar dobit će 21 milijun kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za izgradnju dva vrtića! Radi se o vrtiću na Smiljevcu te novom objektu Pčelice na mjestu postojećeg vrtića na Plovaniji.

- Iz NPOO-a smo dobili maksimalni iznos. Ovo je korak naprijed u našim nastojanjima da svako dijete ima pravo na vrtić, istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić na današnjem Kolegiju.

Izgradnjom dva nova vrtića, koji bi trebali biti otvoreni kroz dvije godine, dobit će se ukupno 256 novih vrtićkih mjesta. Time će Grad Zadar, prema riječima pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo Jose Nekića, premašiti cilj nacionalni cilj od 90 posto upisane djece. Dodao je kako nakon ovakvih projekata zaslužuje mirno otići u mirovinu, a Dukić završiti mandat jer su napravili najvažniju stvar u životima roditelja.

Pročelnica Upravnog odjela za EU fondove Stefani Mikulec Perković očekuje kako će ugovor o dodjeli sredstava biti potpisan krajem ove ili početkom sljedeće godine. To je na Ministarstvu, a na njima je da nakon potpisa ugovora pripreme dokumentaciju potrebnu za pronalazak izvođača radova.

- Ako sve bude u redu, odnosno javne nabave prođu bez žalbe, u drugoj polovici 2023. godine bi mogli početi s gradnjom, istaknula je Mikulec Perković.

Vizualizacija Dječjeg vrtića Smiljevac

Za izgradnju vrtića trebat će im još dodatnih 29 milijuna kuna, jer ukupna vrijednost oba projekta iznosi oko 50 milijuna kuna.

- Osiguranje vlastitog udjela bit će izazovno. Trebat će nam stabilan proračun, istaknuo je pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković gledajući u šefa gradske blagajne, Ivana Mijolovića.

U objavu dobre vijesti, ostvarene u suradnji više odjela, uključila se i pročelnica Upravnog odjela za gradsku samoupravu i opće poslove Dolores Grdović Kalmeta, koja je istaknula kako se zahvaljujući dobivenim novcima za Pčelicu i Smiljevac sada otvara prostor da Grad vlastitim sredstvima može graditi vrtić na Crvenim kućama. Grad ima spremno idejno rješenje za još jedan vrtić, onaj u Diklu.

Pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap istaknuo je kako čekaju izmjene Prostornog plana jer se budući objekt nalazi na dvije čestice, a procjenjuje kako će taj projekt imati sličnu finacijsku težinu kao Pčelica i Smiljevac. Na Crvenim kućama je složenija situacija jer se radi o zoni centralnih funkcija koja uz vrtić obuhvaća i uređenje novih prostorija mjesnog odbora, ambulante, te dvorana za rekreaciju građana, čime će, prema riječima Kasapa, tu brownfield lokaciju oteti od propadanja.