Predsjednik Županijskog vijeća HSP-a Mate Lukić reagirao je na najavu o postavljanju izložbe Udruge antifašista i antifašističkih boraca u Kneževoj palači, na kojoj će zajednički biti prikazane pobjedničke fotografije iz Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata.

- Zaista je nevjerojatno da se danas iz proračuna financiraju udruge poput ove gosp.Letinića. Ista na vratima svojih prostorija ima zvijezdu petokraku, simbol pod kojim je Zadar razaran i naši sugrađani ubijani u Domovinskom ratu. Zanima me hoće li izložiti i ove slike kako su oslobodili Zadar i činjenice o istome.

Da pobjeda onoga što simboliziraju isti nije nikakvo oslobođenje Zadra koje treba slaviti, jasno svjedoče i ono mnoštvo pobijeno u ime Jugoslavije 1944./45., ali i one tisuće bjegunaca iz Zadra i zadarske okolice koje su u kasnijim godinama i desetljećima tražile spas od "oslobođenja" u barkama i leutima kojima su bježali na Zapad - nerijetko, nažalost, skončavši u jadranskim valovima - kao i mnoštvo onih koji su u ime Jugoslavije suđeni pred zadarskim i drugim sudovima sve do raspada Jugoslavije, ili su jednostavno bacani u tamnice i logore zato što su bili hrvatski rodoljubi. Iz višestoljetnoga ropstva Zadar je oslobođen samo jednom, u Domovinskome ratu protiv tzv. JNA proizašle iz komunističke baštine koju je krasila petokraka tkz. antifašista.

Na Zadar je 1944. godine napad izvršilo šest britanskih srednjih bombardera iz 18. eskadrile kraljevskog ratnog zrakoplovstva. Bačene su 24 bombe s težinom od oko 6 tona. Ljudski gubici bili su stravični. Zbog napada u noćnim uvjetima pogođeno je sklonište br. 16 na Voštarnici, u kojem je poginulo oko 160 civila, među njima i 38 djece. Napadi su nastavljeni dok Zadar nije razoren do neprepoznatljivosti. Fašizam i komunizam su sijali zlo i smrt. Razlika je samo jedna, a ta je da je jedan režim djelovao po istom receptu 5, a drugi 40 godina, naveo je Lukić, prilažući slike razorenog Zadra koje, navodi, organizatori mogu koristiti na izložbi.