Najstariji hrvatski drveni ribarski brod Atlant prošlog je vikenda uspješno izvučen na površinu nakon što je u moru s južne strane otoka Iža, kod punte Parda, 27. rujna potonuo u pijavici.

Kompliciranu operaciju izvlačenja broda starog 114 godina, dugog 18 metara i teškog 50 tona, s morskog dna na dubini od 65 metara, započeli su ronioci zadarskog Sub Missiona, koji su se za nju pripremali gotovo tjedan dana.

Prvi zaroni prema brodu krenuli su u ponedjeljak 10. listopada, a u petak ujutro pristupilo se podvlačenju sajle ispod broda, na način da se pri izvlačenju ne bi slomila kabina, jarboli ili drugi vitalni brodski dijelovi. Cilj je, naime, bio izvući ga na površinu u stanju u kojemu je potonuo, kako bi ga vlasnik mogao obnoviti. Riječ je naime o dijelu hrvatske pomorske povijesti, ali i brodu za koji je sentimentalno vezana obitelj kapetana i vlasnika Šime Blagdana, koji ga je naslijedio od svog oca.

- Ti radovi su bili dosta komplicirani, s obzirom da se radi o velikoj dubini od 65 metara, na koju se ne može tek tako zaroniti. Istovremeno morate raditi i nositi se s problemima oko narkotičkog učinka dušika na toj dubini. Nas četvero odradili smo svaki po 5-6 zarona i doveli brod u stanje da ga se može izvlačiti bez opasnosti, kaže Ivan Cokarić iz Sub Missiona.

U petak su ronili do 4 sata u noću i nastavili u subotu ujutro od 7:30 sati. Istovremeno stručna ekipa na barži podvodnim robotom snimala je akciju, pratila što se događa i usmjeravala ronioce. Na mjesto potonuća ekipa Sub Missiona dovela je baržu dugu 55 metara, nosivosti 1.300 tona te s dizalicom, nosivosti 150 tona, krenula u polagano izvlačenje plovila. Kuku dizalice bilo je potrebno dovesti točno u milimetar na potrebno mjesto kako se brod, koji je bio malo rastresen od udarca u dno, ali i dalje u prilično dobrom stanju, sigurno podigao.

Kada je napokon potpuno izvučen na površinu ispumpana je voda, brod osiguran od potonuća te uz pratnju ronioca odšlepan do brodogradilišta u Lamjani.

- Ni vlasnik ni Lučka kapetanija nisu imali nikakvih zamjerki, zagađenja mora nije bilo osim sitnog otpada s plivarice a i on je saniran,kaže Cokarić, čija je firma do sada s morskog dna izvukla između 20 i 30 brodova, među njima i trajekt potonuo u splitskoj luci, ali i pontonski Maslenički most prije desetak godina.