Članovi Akcije mladih Marko Pupić Bakrač i Marjana Botić danas su ispred sjedišta zadarskog HDZ poslali su poruku predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Povod je premijerovo reagiranje na poziv Dragana Kovačevića, bivšeg čelnika Janafa Dragan Kovačević i optuženog u istrazi Uskoka, na sjednicu tzv. Antikorupcijskog vijeća.

- Malo nas je iznenadio istup premijera Plenkovića koji je Kovačevića nazvao lopovom, i ono što je radio u Janafu lopovlukom. Drago nam je što je došao na naše postavke pa stvari naziva pravim imenom. Samo bi molili da se ne radi distinkcija između lopova i lopova i lopova te lopovluka i lopovluka jer u ovoj zgradi u Medulićevoj 2 stoluje Uskokov optuženik Božidar Kalmeta. Razlika je ta što je Kovačević samo svjedočio pred Antikorupcijskim vijećem, dok je Kalmeta glava Županijske organizacije HDZ-a i niti jedna odluka u gradu i županija ne može proći bez njega, istaknuo je Pupić Bakrač.


Vijećnik Akcije mladih zatražio je od Plenkovića da smijeni Kalmetu s mjesta predsjednika ŽO HDZ-a. 

- Kad se uzme u obzir odluka Vrhovnog suda za Kalmetu, koju je Plenković kao pravnik sigurno razumio, a koja jasno sugerira nižem sudu kakvu odluku treba donijeti, zanima nas hoće li Plenković smijeniti i Kalmetu? Ako dragi vođa ne može odgovoriti na to pitanje, mi bi molili ove druge iz zadarskog HDZ-a da nam objasne razliku između Uskokovog optuženika i Uskokovog optuženika i presumpcije nevinosti i presumpcije nevinosti. Ako Uskokov optuženik nije podoban da svjedoči pred Antikorupcijskim vijećem, nije podoban niti da vodi ŽO, istaknuo je Pupić Bakrač.


Botić je dodala kako joj je teško doživjeti Kalmetu, ali i Plenkovića kao legitmni dio društva.

- Da je Hrvatska pravna država, što nažalost nije, Ustavni sud bi imao obvezu pokrenuti postupak brisanja HDZ-a iz registra stranaka zbog zločinačkog udruživanja, istaknula je Botić ispred zgrade u Medulićevoj 2 na kojoj još nije vraćena natpisna ploča HDZ-a.