Obilježavanje 70. godišnjice Pomorske večeri sinoć je u Zadru okupio ljude iz svijeta pomorstva, sudionike te emisije, bili su i bivši urednici, gosti od Pule do Dubrovnika i naravno lokalni političari.

Dobar dio uzvanika na proslavi najdugovječnije HRT-ove emisije imao je nekakvu emotivnu vezu prema Pomorskoj večeri pa tako i ministar Oleg Butković. On je završio srednju Pomorsku te pomorski faks i redovno je slušao tu emisiju. Pomorska večer je utjecala i na rješavanje pomorske tematike, ustvrdio je ministar mora koji je kao i svi naglasio koliko je ona pomorcima u plovidbi veza s obitelji i Domovinom.

Brojni govornici jučer su tu najdugovječniju emisiju prozvali institucijom, prozorom u svijet prije pojave interneta, a aktualni tim od petoro urednika je istaknulo da im je Pomorska večer poziv.

U njoj se jedino moglo čuti koliko je težak poziv pomorca. Jedan od njih, zadarski kapetan koji putem portala 057info prati zbivanja u Zadru noćas nam je poslao jedan od brojnih prolazaka kroz Suez u situaciji kada mu je pola posade desetkovano, on kaže,"drži gvardiju a usput je i kuvar oficirima".

To je ta digitalija koja je omogućila neposrednu komunikaciju i brzi protok informacija. Oni koji su slali pozdrave svojima preko Pomorske večeri, uvijek će govoriti kako se oni "tope po moru".

Međutim, vijest koju je prije dva dana objavio Sindikat pomoraca kako „nakon gotovo pet mjeseci neizvjesnosti, svi članovi posade broda Mirjana K napokon stižu kući.", govori koliko to i dalje ostaje „kruh sa 7 kora". Brod je to u vlasništvu bivšeg direktora Jadrolinije.

Sadašnji David Sopta u razgovoru za slavljeničku emisiju nije rekao kad će se potpisati kolektivni ugovor za pomorce te državne putnike kompanije. U 75. godišnjici Jadrolinije, Sopta je ponovno najavljivao gradnju brodova iz programa zelene energije kojeg, naravno, financira EU.

Direktor Jadrolinije nije ni vidio, kaže, novinarski upit iz Zadra, zašto nemaju brod na liniji Zadar - Preko.