S obzirom na to da iz Ministarstva mora nisu izvijestili javnost o ishodu očevida neobične pomorske nesreće u kojoj je jahta uletjela među kaveze uzgajališta kod Dugog otoka, tražili smo odgovore na pitanja.

I dobili ih nakon tri dana, s tim da nam službe nisu odgovorile na najvažnije pitanje: kako je moguće da se brod u noćnoj plovidbi zaplete u kaveze? Zadarska javnost o tome svašta priča, a ovo je sve što se moglo službeno doznati iz Ministarstva mora nakon što je na mjestu događaja bila Lučka kapetanija iz koje je i uslikan taj bizarni događaj.

Prenosimo odgovore onako kako smo ih dobili:

Temeljem vašeg zahtjeva za dopunom informacija, u prilogu Vam upućujemo odgovore na postavljena pitanja temeljem podataka dostupnih za javnost, a vezano uz pomorsku nesreću motorne jahte „Morning Light", koja se dogodila 23. rujna u području nadzora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Zadar:

...tko, što i zbog čega je to napravio?

- Državljanin Republike Rumunjske (rođen 1966.) zapovjednik motorne jahte.

Kome i kako će Cromaris tražiti odštetu?

- tražit će odštetu od osiguravajućeg društva.

Čiji je brod to počinio?

- vlasnik motorne jahte je pravna osoba iz Republike Rumunjske, a korisnik je pravna osoba iz Republike Hrvatske.

Za koliko je osoba registriran?

- najveći dopušteni broj osoba 12.

Koliko ih je bilo na brodu?

- na motornoj jahti u trenutku pomorske nesreće boravilo je 11 osoba, uključujući zapovjednika jahte.

Ako već štitite njihove osobne podatke, bilo bi pošteno reći kojeg su državljanstva?

- državljanstva sudionika ove pomorske nesreće su Republike Hrvatske, Republike Rumunjske i Japana.

Je li istina da je jedan putnik otišao ranije?

- nemamo taj podatak.

Je li pomorska policija bila na očevidu?

- nemamo taj podatak.

To su odgovori koje smo tražili i od zadarske policije.

U PU zadarskoj su nam nakon provjere rekli da su bili na očevidu, ali da je za sve događaje na moru nadležna Lučka kapetanija. Logično je pitanje bilo zbog čega onda postoji pomorska policija te je li moguće da su samo potrošili skupo gorivo do mjesta havarije, a da nisu ništa tamo radili? Radit će kada im Lučka kapetanija to proslijedi, odgovor je iz PU zadarske gdje su zapravo samo dobili dojavu o ponoćnom urnebesu na moru kod Dugog otoka.

Međutim, iz PU zadarske i danas tvrde kako je na mjesto događaja upućeno  policijsko plovilo Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar, a odmah po zaprimljenoj dojavi o događaju je upoznata nadležna služba lučke kapetanije koja je izašla na mjesto događaja te preuzele daljnje mjere i danje iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja.