Jučer je pao asfalt na dio Ulice sv. Marije na Bilom brigu.

Tko je za to zaslužan, pitao je stanar Bilog briga znajući odgovor. Naime, sve "zasluge" za asfaltiranje te dionice Ulice sv. Marije, u dužini od oko 100 metara, pripada jednoj gospođi koja ima kuću na samom kraju ulice. Inače, veći dio godine živi van Hrvatske (srećom). Navodno je platila 80.000 kuna za taj posao kako ne bi morala cijeli život blatnjavih cipela ulaziti u kuću. Na više njenih upita Gradu Zadru, odgovarali su joj svakako, a biser je posljednja reakcija nadležnih u gradskoj upravi koji su joj rekli „da ionako ne živi tu pa šta bi htjela", napisao je Zadranin koji nam je poslao i fotografije.

Na Facebook stranici Mjesnog odbora Bili brig navodi se kako se radi o teti Mariji koju bi, kako piše jedna stanarka, trebalo darovati u znak zahvalnosti. Dio te ulice civiliziran je zahvaljujući samodoprinosu u kojem su, kako doznajamo, sudjelovali i drugi stanari.

Tako se naziva model zajednice koji je itekako funkcionirao kao opće dobro prije ovog tzv. kapitalizma. U ovom se slučaju radi i o privatnim parcelama koje Grad Zadar nije htio otkupiti da bi napravio cestu u najvećoj gradskoj četvrti koja je urbanizmu rekla zbogom, unatoč tome što je Bili brig građen kao novo stambeno naselje 80-tih godina 20. stoljeća.

Mjesni odbor Bili brig, prema riječima predsjednika Marina Pijace, sebi ne uzima za to nikakve zasluge, ali su zabilježili taj povijesni događaj porukom: zbogom prašini, zbogom makadamu.

Ulica sv. Marije kao i mnogi drugi komunalni problemi na Bilom brigu bili su tema proljetne tribine u okviru KVART-a i po. Projekt je to gradske vlasti koja se u međuvremenu nije pohvalila da je nešto od obećanog i napravila.