Bar i noćni klub Ledana zadnjih mjeseci našla se u središtu interesa javnosti. Nakon smrti mladog turista iz Irske, rad Ledane izazvao je pažnju medija, nadležnih službi, a u najnovijim medijskim istupima Ledane i njenih suvlasnika se dotaknuo i gradonačelnik Grada Zadra. Jedan od komentara je i javno ne istupanje vlasnika Ledane i njihova „šutnja". Suvlasnik Ledane, Miho Vuković danas nam odgovara na aktualna pitanja.

Smrt mladog turista iz Irske u fokus je dovela rad Ledane, otvorilo se pitanje zakonitosti poslovanja, kvadrature i cijene zakupa, odgovornosti,... Zašto niste do sad javno istupali.

- Nakon tragičnog događaja kad je mladić pao s bedema u Perivoju Kraljice Jelene odgovorili smo na prve medijske upite i izrazili sućut zbog pogibije mladog čovjeka, međutim kad su medijski napisi poprimili oblike linča i optužbi bez ikakvih dokaza i to isključivo od jednog medija, prestali smo odgovarati i komentirati zlonamjerne napise o Ledani.

Do sada nismo odgovarali ili javno komentirali iznesene neistine jer smo smatrali da nadležne službe trebaju odraditi svoj posao. Čekali smo da nam novinari postave pitanja, međutim pojedinci među njima iznose neistine i optužbe, a ne provjeravaju činjenice

Iako sigurnost javnih površina nije u našoj nadležnosti, mi smo postavili zaštitnu ogradu da se tom zidu ne može prići, bez obzira što sporni zid nije unutar površine koju zakupljujemo.

Je li mladi Irac bio gost Ledane?

- Mi ne znamo dinamiku nesretnog događaja, ali na video snimkama iz kluba nije uočen mladi Irac.

Činjenica je kako su se padovi sa zadarskih bedema dogodili na mjestima koje Riva Liburna nema u zakupu niti se na tim mjestima obavlja djelatnost koja je u vezi s Ledanom.

Prvi tragičan pad sa zadarskih bedema se bio je 2015. kad je mladi Švicarac pao s Muraja. Nakon toga bilo je još padova s gradskih bedema, ali bez smrtnih posljedica do 2019. kada je u Perivoju kraljice Jelene pao Nizozemac u prostor Čistoće d.o.o. kao i 2022. kad je pao mladi Irac u isti prostor koji koristi Čistoća.

Zamjera vam se rad kluba na dan kad je pronađeno tijelo poginulog, čuli su se komentari kako ste iz pijeteta prema nesretnom turistu trebali zatvoriti bar. Zašto niste?

- Nama je žao tog mladog dečka i svakog izgubljenog života kao i tuge kroz koju prolazi njihova obitelj. Međutim, bedemi su javna površina dostupna svakom građaninu u svako dob dana i noći i taj nesretni događaj zaista nema veze s djelatnosti bara Ledana.

Mislim da su takvi komentari lažno moraliziranje, bolje bi bilo zajednički usmjeriti snage da se ovakvi scenariji više ne događaju.

Je li vas do ove nesreće itko iz gradskih ureda kontaktirao vezano uz stavljanje zaštitne ograde?

- U stalnom smo kontaktu s Nasadima od kojih smo zakupili prostor. Mi smo postavili privremenu ogradu, a vjerujemo da će se poraditi na dugotrajnom rješenju koje će zadovoljiti i sigurnosni aspekt i konzervatore ali to nije u našoj nadležnosti.

Spomenuli ste osiguranje bedema. Je li vaša tvrtka osigurala bedeme koji okružuju područje B&L Ledana?

- Prostor Perivoja kraljice Jelene je potpuno slobodan za kretanje i nema nikakvih prepreka jer, ako se sjećate, prethodno su nas prozivali da s povremenim stavljanjem ograda u vrijeme gužve onemogućavamo nesmetano kretanje po Perivoju. Sad smo postavili ograde i povećali njihov broj, ali tek nakon što nam je zakupodavac to dopustio.

Kako je Ledana dobila zakup prostora?

- Javni natječaj za zakup poslovnog prostora površine 67 m2 raspisan je 06. kolovoza 2011. godine od strane društva Nasadi d.o.o. na adresi Perivoj kraljice Jelene Madijevke na koji smo se mi, Riva Liburna d.o.o., jedini javili.

Zapisnik o primopredaji prostora od 67m2 potpisan je 26. kolovoza 2011. godine čime smo ušli u prostor te 1. rujna već ih izvijestili o početku radova na uređenju. Nakon uređenja dobili smo posve novi prostor temeljem kojih smo zatražili minimalne tehničke uvjete za caffe bar i noćni klub Ledana.

Prostor je bio potpuno devastiran i napušten, urušen i dijelom zatrpan zemljom i otpadnim građevinskim materijalom. Da bi se od zakupljenog prostora mogao dobiti prostor koji odgovara suvremenim sigurnosnim uvjetima, trebalo je napraviti nužne radove, a tek onda urediti prostor, na što smo utrošili oko 800.000 kuna. Primjerice: morali smo osigurati prostor od urušavanja, morali smo izmijeniti kompletnu električnu instalaciju, vodovodnu mrežu, kanalizacijsku mrežu, ugraditi sustav klimatizacije i ventilacije te spojiti kanalizaciju na javni kanalizacijski sustav. Prostor je krajem ožujka 2012. godine uređen i osiguran tako da je konačno priveden namjeni za ugostiteljski objekt.

Za koliku površinu plaćate zakup, o kojem iznosu je riječ, te na koji način je to pravno regulirano?

- Budući da zbog devastiranog stanja Perivoja nismo mogli odgovarajuće prići objektu kojeg smo dobili u zakup morali smo urediti i pristup tom prostoru, sukladno posebnim uvjetima Konzervatorskog odjela u Zadru. Uređene su pristupne staze, šetnice te zelena površina što je obuhvatilo oko 800m2. Npr. kako bismo uredili kamene staze, prema uputi konzervatora morali smo ugraditi kamen koji je odgovarao boji kamena okolnih zidova. Takav kamen našli smo u Benkovcu u jednom starom kamenolomu.

Kompletno uređenje poslovnog objekta i zelene površine ispred objekta financirano je vlastitim sredstvima vlasnika društva Riva Liburna d.o.o. u iznosu od 1.800.000 kn tijekom 2011. i 2012. godine. Bez ijedne kune uložene od strane Grada Zadra ili Nasada ili Turističke zajednice Grada. Za sve to imamo račune i dokaze o plaćanju.

Dakle, nitko nama nije uredio prostor pa nam ga dao u zakup kao što se insinuira u raznim napisima.

Zakup javne površine, ispred objekta Ledana koji smo vlastitim sredstvima uredili plaćamo od početka zakupa u skladu s Odlukama o zakupu javnih površina koje donosi Gradsko vijeće Grada Zadra, a koju Nasadi d.o.o. primjenjuju u svom poslovanju.

Do 13. travnja 2017.godine u skladu s tada važećom Odlukom o zakupu javnih površina, svi zakupci ugostitelji (pa tako i mi) plaćali su zakup prema površini koje su zauzimale postavljene stolice, stolovi i klupe. Također, javna površina se može uzimati u zakup sezonski, prema utvrđenim pravilima.

Nakon 13. travnja 2017. se promijenila Odluka pa se u zakup daje utvrđena javna površina bez obzira na broj stolica, stolova i klupa. Temeljem takve Odluke Nasadi su izradili geodetske izmjere površine u zakupu po kojima sad plaćamo zakup.
Čista je manipulacija i neistina da je Ledana manipulirala s javnom površinom i da je godinama koristila nekoliko puta veću površinu nego je plaćana.

Da bi izbjegli ova neutemeljena prozivanja, Nasadima smo predložili 2020. godine da uzmemo u cjelogodišnji zakup javnu površinu koju smo inače koristili sezonski. Ovaj prijedlog je usvojen i realiziran za 2021. i 2022. godinu.
U zakupu imamo 599m2 javne površine i plaćamo je mjesečno 46.422 kuna s PDV-om.

Što se tiče minimalnih tehničkih uvjeta, Povjerenstvo državne uprave je 15. svibnja 2012. izvršilo pregled objekta i opreme te je na temelju izvršenog očevida Rješenjem potvrdilo da prostor zadovoljava minimalne uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti CAFFE-BAR i NOĆNI BAR.

Nikakvu štetu nikad nismo nanijeli niti Nasadima niti Gradu, dapače, donijeli smo financijsku korist.

Kakvu financiju korist ste donijeli?

- Društvo je za zakup poslovnog prostora i zelene površine uplatilo Nasadima iznos od 2.645.879 kuna, kroz porez smo Gradu Zadru uplatili gotovo 1,5 milijuna kuna, Turističkoj zajednici preko 100.000 kuna. Iako su nas optuživali da ne plaćamo redovito račune, možemo dokazati da redovito plaćamo sve komunalije tijekom svih ovih 10 godina. Nismo porezni dužnici, što su nas također optuživali, a to se vrlo lako provjeri u Poreznoj upravi. Uz 15 sezonskih radnika, tijekom cijele godine imamo pet stalno zaposlenih, kojima svima redovito isplaćujemo plaće.
Uz prije navedena vlastita ulaganja oživjeli smo dio Grada koji je bio napušten i devastiran, a to uz zadovoljne goste dokazuju i dva priznanja „Nasmiješeno sunce" koja dodjeljuje Grad Zadar i Turistička zajednica, dok je međunarodna turistička agencija TRIPADVISOR Ledanu uvrstila u top 5 destinacija koje treba posjetiti u Zadru.

Ledana je nesporno u tom periodu postao široko prepoznatljiv turistički brend koji je gradu Zadru, osim financijske koristi, jačanja prepoznatljivosti grada, donio i dodanu pozitivnu vrijednost koju je praktički nemoguće izračunati.

Trenutačno ste u pregovorima s gradskom tvrtkom Nasadi. O čemu se točno radi i kako teku pregovori?

- S obzirom na to da nismo prekršili niti jedan članak potpisanog Ugovora ni Zakon, pregovaramo s Nasadima da se nastavi naša suradnja, ali s točnom kvadraturom.

Spomenuli ste početna ulaganja od gotovo 2 milijuna kuna, ako pregovori s Nasadima propadnu i sudskom odlukom se raspiše novi natječaj, imate li ugovor s Gradom ili Nasadima oko povrata uloženih sredstava u uređene javnog parka?

- Mi smo ušli u tu priču kako bismo gospodarski i društveno oživjeli Perivoj kraljice Jelene koji je umjesto mjesta za zabavu i druženje bio okupljalište narkomana. Naš rad je prepoznat o čemu svjedoče turističke nagrade i uvršteni smo na popis turističkih atrakcija koje treba posjetiti u Zadru.

Na kraju, sve što je društvo Riva Liburna d.o.o. investiralo u Perivoju kraljice Jelene ostaje kao pozitivna ostavština Gradu i njegovim građanima. Našim ulaganjem Perivoj je od crne točke grada u koju nije bilo preporučljivo ulaziti noću, postao poželjna destinacija građanima i turistima u svako doba dana i noći.

Interesantno je da ranije nitko nije postavljao pitanje čemu taj Perivoj služi, ali kad ga je društvo Riva Liburna uredilo i omogućilo da ponovno bude javno šetalište kako građanima tako i turistima postao je glavni problem Grada.
Moramo se pitati zašto?

Zanimljivo je kako je u trenutku kada je Ledana postala profitabilna i prepoznatljiva turistička lokacija, ujedno postala i smetnja te su krenule lažne optužbe na naš račun. To nas dovodi do zaključka da je ovo sve zapravo pokušaj preuzimanja našeg brenda.